Monday, January 30, 2012

нощният ми живот с гари купър и дневният с давос

В квантовата физика безкраен брой от податомни частици изскачащи от нищото, съществуват в многобройни състояния, и могат да бъдат наречени общност от възможности. Тези частици не съществуват до момента в който не започнат да бъдат наблюдавани. 


тази нощ наех великолепен етаж от къща обзаведен с разкошни стари мебели в петролно-синьо от този мъж. в първия момент не го познах, вече беше възрастен, около 75 годишен, с прошарена коса и имаше мустаци. в момента в който осъзнах, че е гари купър, се замислих защо му е да дава етаж от къщата си под наем при положение, че е холивудска звезда, но установих, че отдавна не е снимал главна роля и времената са такива, че явно не му плащат достатъчно дивиденти:)
после отнякъде се появи баба ми, после изчезна, после загубих някакво палто и го търсих, после се катерих нагоре-надолу по някакви горски склонове и непрекъснато се натъквах на ленивци. ленивците са застрашен вид. моите ленивци не приличаха на истинските, бяха съвсем мънички, пухкави като играчки и нямаха нокти. беше приятно да виждаш, че има много от тях. явно подсъзнателно съм притеснена за тяхното изчезване. 


новините от давос са, че богатите досега са се държали към бедните като към субатоми от квантовата физика - бедните не са съществували до момента до който не са започнали да ги наблюдават. и сега това наблюдение притеснява богатите, защото субатомите май започват да се бунтуват. и нямат отговор какво да направят за субатомите за да прекъснат бунта преди наистина да се взриви. 
европа е на ръба да повлече света още по-надолу.
светът на ленивците е и мой. не съществувам. сънувам света, той сънува мен, какво ще излезе от това, нямам идея, а и, странно, не ме интересува кой знае колко. единствената политика, която наблюдавам и по този начин материализирам, е  вътрешната. но не на ниво държава, а на менажиране на способността да оцелееш психически в свят, който не е сигурен дали го има. 

Friday, January 27, 2012

А?

за пръв път в живота си ринах сняг с една голяма лопата. тъмно е, снегът е бял, тишината е хем приятна, хем се чувствам като в любимия ми вампирски филм "let the right one in". 
сама в студената нощ с всички призраци от деня и с всяко загребване и хвърляне оставам по-лека и по-сама. защото the right one дори и да е вампир, не е around. 
каква странна държава е българия. опака. като се почне от върха, от министър-председателя, президента и жена му, и се стигне до най-обикновени дневни сблъсъци с опакост, тук е страната на огледалния свят. 
на две места в офиси на мтел ме питаха дали съм си взела войс устройството. на първото място попитах какво имат предвид под войс устройство, и те с мучене ми показаха кутия със снимка на телефон. 
казах им "момичета, войс устройство на български се казва телефон". 
понеже в този магазин не можаха да ми свършат работа, отидох в друг и там пак: "взехте ли си войс устройството?"
абе, идиоти, войс устройство е ТЕ ЛЕ ФОН!!!
те се подхилнаха тъповото. "ъхъ". 
на репа приятелката ми репаджиика ме пита кога почва сезон 2 на "седем часа разлика", казах й кога и тя радостно възкликна "йессссс!!!" като чиста американка.
в банката ми "процеснаха" услугата. 
аз май съм се объркала и съм си в америка, не съм в българия.
обаче докато чаках да стане зелено на светофара, подслушах разговор между момче и момиче:
"нямаш представа как вони на мухъл!!! всичко е подгизнало!"
"къде вони на мухъл?"
"в салона! като влезеш в салона мирише на мухъл от влагата, а в мазето има едни стоманени декори от "крал лир"..."
и аз тогава наистина се заслушах, защото разбрах, че става въпрос за народния театър и за изключителните декори на фичо тороманов за едно много красиво представление на явор гърдев "крал лир".
"декорите са ръждясали от влагата!"
стана зелено и изобщо нямах съмнение, че съм в българия. 
уникално красиви, вероятно и скъпи декори за едно великолепно представление случило се не много отдавна РЪЖДЯСВАТ в народния театър, а в салона му мирише на мухъл. къде да съм...няма как да е америка.
защо тези декори ръждясват? ако ще ръждясват, защо не извикат група цигани да изкарат някой лев от тях, а? 
А?


Wednesday, January 25, 2012

асанж работи за руснаците

отдавна писах, че го подозирам, че работи за тях. прибраха си го за да не го очистят я мосад, я цру. 
българският сайт на укилийкс според мен също е ченгесарски.

госпожица ю срещу баце

очаквайте скоро фанелки и продуктово позициониране с надпис I LOVE Ю. има какво да се продава, но има ли какво да се купи?:)
авторското право зад този слоган е мое;)
"не-българското поведение" на госпожица ю не е нищо повече от типично балкански индивидуализъм, липса на възпитание, своеобразна женска мачовщина. нарцисизъм - "аз съм по-велика от институцията, българия, мъжа ми и всичко останало, правя каквото пожелая." 
разбирам прекрасно нарцисизма й, защото аз самата страдам от същата болест, но аз, като феминистка, като една от най-независимите жени, които познавам:), в тази й постъпка не виждам нищо феминистко, нито бунтарско. обикновена БЪЛГАРСКА простащина. можеше да се яви на коронясването на мъжа си, за други появи не е необходима изобщо, но дворцовите интриги явно са над всичко.
американците подкрепят ту един, ту друг, не може човек да им смогне на приумиците за българия, тази ще е най-новата май. госпожица ю срещу баце:))))) в този мач всички голове са в една и съща врата, защото друга няма. 


Tuesday, January 24, 2012

така стават нещата


   • xxxxx, тя е публична или непублична личност? Първа дама ли е или не е първа дама? Щото сега е като "малко бременна".
    21 minutes ago · 

   •  Тя е себе си.
    19 minutes ago ·  ·  1

   • бойко също е себе си:)))))))
    14 minutes ago · 

   • Лов ю
    13 minutes ago · 

   • ми ту
    13 minutes ago · 

   •  лъв ю:)))))))
    12 minutes ago ·  ·  1

   • яко за слоган на госпожица ю:)
    12 minutes ago · 

Rolling Stones - Hey Negrita

Moondog - Lament I, "Bird's Lament"

българите whatever

има един непреводим на български израз - "whatever". българите не познаваме подобно състояние, което да предизвика подобен израз. нещо като "няма значение", ама много по няма и по значение по много отминаващ начин. винаги се спираме.

интересно интервю на бойко борисов

в случая интервюиращият няма значение. а и бойко борисов може да надговори всеки. феноменален тип. колкото и да не е ми е кръвна група, не може да не ми е симпатичен. 
прямо, ясно, слязъл от колата, скарал се на тираджията, нарича го директно дебил, това е политикът на българия и друг скоро няма да го измести. свикнете.

валентин дьо сен поен - единствената жена-футуристка


бележка: стар мой текст за единствената жена-футуристка.

“Човечеството е посредствено. Болшинството жени не са нито повече, нито по-малко съвършени от болшинството мъже. Всички са равни. Всички заслужават еднакво презрение. Човечеството като цяло никога не е била нищо друго освен терен на културата, източник за създаване на гении и герои от двата секса.”
Валентин дьо Сен Поан, “Манифест на жената-футуристка”, 1912 (отговор на Маринети)

            Делят ни цели 100 години от това изказване, което за пореден път означава, че всичко отдавна е измислено и ние можем само да фантазираме, че създаденото от нас е “ново”, “изключително”, “откритие” и т.н. Единствените реални открития са в науката и технологиите. От там нататък всичко е изкуствено ароматизирана плява. Сутрешното ти smoothie пълно с нищо.
            Госпожица дьо Сен Поен се води за единствената жена-футуристка. Само този факт е достатъчен за да знаем, че е била коренно различна от болшинството жени не само тогава, в брилянтното и задъхано начало на миналия век, но и сега, в неочакваната ера на Сара Пейлин – евентуалната вице-президентка на САЩ. Пейлин е олицетворение на средновековния дух, инквизиция преоблечена като Барби. Докато Валентин за която за съжаление се знае твърде малко, е това, което руши Барбитата, и в този смисъл тя е жената на бъдещето.
            Писателка, поетеса, драматург, художничка, основателка на модерното танцово изкуство и журналистка, дьо Сен Поен е първата жена написала футуристки манифест. Неин далечен чичо е Алфонс дьо Ламартин. През 1902 организира в дома си литературен салон, където Габриел дАнунцио й дава прякора “лилавата муза”. В кръга й са Алфонс Муха и Огюст Роден за които тя позира. Приятелството й с Роден е повод той да я нарече “плътската богиня вдъхновила мрамора”, а Валентин пише за него стихове, както и текста Двойнствената личност на Огюст Роден. През 1903 по време на спиритически сеанс среща италианския поет и писател Ричиато Канудо с който заживява в свободна връзка и тогава взима прякорът дьо Сен Поен. Пресата е силно заинтригувана от премиерата на аполонийските соарета организирани в дома й през 1912г, където Маринети рецитира стихове. Заобиколена от представители на футуристкото движение, тя чете своя Манифест на жената-футуристка изобразявайки агресивно и войнствено женско поведение, което тя нарича “потентно”, и концептуализира свръх-жената по модел на Ницшеанския свръх-човек.
Валентин дьо Сен Поен развива тезата си, че похотта е сила във втори манифест – Манифест на похотта. Манифестите й са публикувани навсякъде в Европа и тя е официално приета от футуристите като една от тях. Но вярна на независимия си интелектуален дух, декларира през 1914 в Journal de debats: “Не съм футуристка, никога не съм била; не принадлежа към никое движение”.
            От там нататък животът й е невероятно движение на духа изпратило я в най-различни посоки. Приема исляма, работи за Червения кръст, медитира, създава провалил се Колеж на елитите, и публикува теософски роман. Близо петдесетгодишна заминава за Египет и се заема се с каузата на мюсюлманския свят жертва на европейския империализъм. През 1928 година е обвинена в предателство и шпионаж за болшевиките. На сбирките организирани от нея избухва насилие и по време на двумесечен престой в Ливан, Валентин дьо Сен Поен е информирана, че е персона нон грата в Египет. С помощта на генералния секретар на Quai d’Orsay успява да се върне в Египет, но при условие, че прекратява политическата си активност. Посвещава последните години от живота си на медитация и изучаване на религиите и умира през 1958 г. Погребана е под името Рохия Нур-ел-Дин – Посветена на Висшата Светлина.


Sunday, January 22, 2012

Depeche Mode Stripped

Depeche Mode - Barrel Of A Gun

Nokia Lumia Live ft deadmau5 lights up London with amazing 4D projection

всеки да си знае мястото


това че съм във фейсбук съм качила албум с арт снимки на които не съм съвсем облечена, не означава, че ми се слушат комплименти за циците ми. 
имаме нов президент, който не е израстнал закрилян от бсп и дс, а сам се е оправял и то не в българия. успех!
съпругата на президента се държи деморализиращо спрямо нацията. не желае ВЪОБЩЕ да го подкрепи. имаме президентша, която се дистанцира от съпруга си, или съпруга, която се дистанцира от президента си:))) да се разведе или да порастне и да се държи по протокол, защото вече е женена за българия, не за мъжа си, колкото и да й е неприятно.
в курса на радина по енергийно право има саудитски принц. всички студенти били запитани какви са им хобитата. някои отговорили фотография, други готвене, а той казал лов със соколи. 
общо взето - всеки да си знае мястото.
това е положението.

Friday, January 20, 2012

завинаги русия 2 и завинаги русия завинаги - овцете са овце завинаги


"Всичко, което те (Шеврон) искат и за което плащат на правителството е да проучат шепа кладенци"

уорлик в интервю в труд. 

да, бедни ми уорлик, правителството "отстъпи" на протестите на младите, защото тези кладенци сега ще ги проучват руснаците за които правителството НЯМА да отстъпи ако ще 100 000 да излязат на протест. но срещу руснаците ще излязат много по-малко и това е абсолютно сигурно. който иска, да се хване на бас с мен. по 2 причини - първо, защото проучванията ще се направят без да се пита. второ, защото тук се протестира много по-организирано срещу америка и това е исторически доказано. протести срещу русия никога не е имало:)

понеже много хора ме питат как можа де съм ЗА проучванията за шистов газ, ето, сега казвам на всички - защото проучвания ще има и вероятно ще започне и да се вади, и имах една надежда. тя беше, че поне веднъж руснаците няма да имат монопол. поне веднъж ще се дели отговорността, печалбата, лоялността, различните практики на работа, отношения, бизнес климат и т.н. и от американци. защото русия е доказала, че е брутален изнасилвач, а американците все пак имат някаква етика. думата морал отдавна не използвам.
да ви е честито, безмозъчни наивници!!!

моля, прочетете:
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/01/20/1748978_prof_kristalina_stoikova_zabranihme_shistoviia_gaz_bez/

Thursday, January 19, 2012

лилаво теле и модерност

като прочета постинг говорещ за "ключовите текстове на най-новата модерност (но не и пост-модерност)", веднага кликвам на новината за роденото в сърбия лилаво теле.

Wednesday, January 18, 2012

завинаги руски

полша скоро ще е една богата държава независима от руснаците благодарение на големите си залежи от шистов газ. а франция, която я развяват като байряк, защото е наложила мораториум над проучванията, има десетки атомни централи за евтина енергия. no comment, както се казва. тук нито белене, нито газ, но с паметник на армията освободителка в центъра на софия, а българите бедни, недоволни и зависими.

Monday, January 16, 2012

Махалото на Фуко – отзиви от едно интервю на Милена Фучеджиева със Силвестър Сталоун


(Бел. автора – запознанството ми със Силвестър Сталоун беше осъществено лично от Умберто Еко при гостуването ми в седмичния обзор за култура на Умберто по „Дарик“ радио)
Силвестър Сталоун, който миналата седмица беше тук на турнир по канадска борба придружаван от новото му гадже Ан Болейн, се оказа невероятен ерудит и събеседник. Ан пристигна с чисто нова глава пришита й обратно от най-добрия пластичен хирург в света д-р Тренчев. Докторът наскоро се отказа от профсъюзите, защото откри този свой невероятен талант да пришива обратно отсечени глави, както и да приземява отлетели в стратосферата жени поради дефектно раздуване на гръдни или устни импланти.
Ан е изключително чаровна актриса, която Холивуд определено подценява давайки й една и съща роля вече в няколко продукции. Все й режат главата, защото все не успява да роди престолонаследник на кралят на Лос Анджелис. Вече трети път ражда дете с бележка в ръката на която някой е задраскал „Парис Хилтън“ и написал отдолу „Андреа“.
В предаването Силвестър сподели щастието си първо заради новата семиотична книга, която пишат двамата с Умберто Еко, и второ, защото Ан спечели турнира без напрежението да спука нито един шев на врата й.  
По случай спечелената от Ан Болейн титла, лично Бойко Борисов покани Слай, Умберто, Ан, и мен като нейно пресаташе, на нещо, което никога не бях виждала дори и по време на двайсет годишната си емиграция в Папуа Нова Гвинея. Върнах се от там от любов към Родината, но си донесох едно дългокосместо свръхинтелигентно диво прасе, което ми бере ягодите на село когато не чете книгите на Умберто. Както и да е. Това са лични работи.
Силвестър Сталоун, Умберто, Ан Болейн и аз, се озовахме на надбягване с охлюви организирано лично от ББ. Вече сме 5ти ден там откъдето и пиша този репортаж. Един охлюв категорично поведе с 5 сантиметра в последните 38 часа. Състезателите се намират на цял метър и 43 сантиметра от старта, който започва на магистрала „Тракия“ и завършва пак там.  
Аз заложих на охлюв, който има стратегическо мислене и си пести енергията. Сега може да не е пръв, но той ще победи, въпреки, че охлювът на Борисов води в момента. Засега ще оставим Бойко да се заблуждава, че неговият ще е най-бърз. Все пак вече е само министър на културата, и след няколко мандата като министър-председател, вече посвикна, че понякога охлювът му може и да губи надбягвания.
Всичко това няма грам значение, защото така или иначе после ще ги изядем с чесън.
Обаче много неприятно ми стана, че Слай мрази българите. Мрази ни, да знаете! Каза ми, че няма никаква Мистерия на българските гласове, а била Мистерия на италианските глухонеми щангисти. Това, което се чувало, не било истина, никой не пеел. Било лъжа с която са ни мамили всички правителства от Аспарух насам. Стотици години се радваме на тези песни, а всъщност това е пърдене на глухонеми италианци. Това обаче не може да се обсъжда в пресата, нито никъде другаде. Политически некоректно е дори да се споменава, че пеенето е пърдене, защото това е единствения звук, който онеправданите от природата щангисти могат да издават. 
И „Руфинка“ не е име на българка, а на паста със сос болонезе от Северна Италия.
Според Слай, този гаден италианец дошъл тук да ни оплюва, ние сме измислили само външния клозет, а не компютъра. Всичко, което ни изглежда красиво, той каза, че понеже сме българи, не можем да разберем, че е грозно и отвратително. Жертви на огромна вселенска подмяна.
Българките били по-грозни от гъркините, по-тъпи от еврейките, по-големи курви от рускините и по-подли от шумерките. А шумерките са известни с тяхната подлост. Камъкът в Розета го доказва неоспоримо, въпреки, че Слай каза, че и такъв камък няма. Имало само някаква Розета от Карлово, която успяла да излъже негов приятел италианец да купи земя в България. Розета се оказала любовница на Залентин Влатев, а земята пък, собственост на „Лукял“, който притежавал дори небето и звездите над тази плодородна, добруджанска шир. Всичко се оказало обикновена пирамида заради която приятелят на Слай фалирал, и сега живее в ромското гето в Сливен. Слай изобщо няма високо мнение за българките, обаче за българите просто е ужасно. Досрамя ме, че не съм англичанка, и че никога няма да бъда. От това по-голям срам не мога да изпитам.
Българите просто не съществуват. Няма такива мъже от такова малцинство. Слай каза, че знае от изключително информирани масонски източници, че всички българи са били източени през офшорка на северния полюс, където Путин лично е основал каторжническа република наречена „Робска България“. И тези мъже, които виждам всеки ден на улицата са виртуална реалност, никой от тях не е тук, съответно и децата ни не били истински! Дете създадено от българка и виртуален българин не било човек, а четириизмерен глист с човешка форма. И всъщност на изборите гласували само глисти и всички български министър-председатели не били хора, а виртуална ЛЪЖА.
Е, разбрах едно-единствено успокоително нещо от този разговор – има един-единствен реален мъж в България и той е новият ни министър на културата Бойко Борисов. На последните избори глистите решили, че е време с Вежди Рашидов да си разменят местата.
Според Слай други истински българи няма. Аз също не съществувам, и той от съчувствие ми сподели тези неща за да престана да се заблуждавам, че ме има. От жал към мен ми го каза, а аз ви предавам новината.
Не се ядосвайте, защото не съществувате. Заобичайте се такива, каквито не сте. Аз явно го умея щом пиша тези редове.
Благодаря за вниманието.

"българите" и "умберто еко"

и двете са в кавички, защото нищо не е истина:)))
не мога да повярвам колко хора проявиха забележителна наивност - меко казано - поствайки "интервюто" на умберто еко в което той говори за "българите". понеже този блестящ ум скучае изключително много и е запознат с народопсихологията на този малък, но храбър народ мъченик:)))) впечатлена съм от пораженческата наивност с която най-интелигентните се сляха с най-простите в един общ рев - "и умберто еко даже знае и ни го каза!!!". отделен въпрос колко от тях са прочели и ред от еко извън това интервю, което прави нещата още по-смешни. смешни сте, бе! стига ревахте!!! или емигрирайте или оставайте и се дръжте с достойнство! баси тъпаците.

Saturday, January 14, 2012

протестът: реални мъртъвци и обикновени зомбита


прочетох как тодор славков-живков се възмущава от последните събития в държавата: "е това е възможно само тук! и сега!". 
така както кучето е заслужило пържолите си, така и българския народ заслужава управниците си. възмущението на славков го доказва. то е възможно само тук и сега. 
ангел марин не е открил ничий труп, но за утеха бих му изпратила пържола по куриер. 
първанов трябва да получи по пържола за всяка дума излязла от ръката и устата му, която го е свързвала с държавна сигурност. 
големи пържоли ще получат и избраниците на народа при избори. да видим кое куче или кучка ще поведе глутницата към следващото светло бъдеще. 
да, кучетата заслужават много повече от хората. те поне намират труповете, докато хората ги създават. обикновени или политически - няма значение. пълно е с реални мъртъвци, както и с обикновени зомбита. 
борисов просто няма как да знае колко е прав. 
излезте на протест. заслужете пържола.


Monday, January 09, 2012

с пръст на червения бутон!


пълна с идеи пораждащи съпротива от тези, които не се противят на посредствеността си, движена от амбиция, която ми доказва, че съществувам, обсебена от себе си егоистка неспособна да обича, зла психопатка, психиатричен случай, жертва на детството си и катастрофите в живота, какво да направя? да се самовзривя или да взривя света? ако направя първото, ще го направя така, че свят да не остане. щом причинявам алергия на вселената, ще я накарам така да кихне, че всичко да помете.
дали така си е мислил хитлер като малък??? 
бум.

Lana Del Rey, която всъщност се казва стоянка лукова

талантлива и хубава поп-певица. разбира се, пак с артистично име от лейбъла, който издава гага, и разбира се, добра песен, но започваща като песен на аманда лиър. и разбира се, ако не й беше напомпана устата с филър, щеше да е наистина красива и една идея по-талантлива:) 
вече нямам очаквания за оригиналност, само за по-качествена пластмаса. 
омръзна ми от отблъскващия клонинг на мадона - гага. да, може да пее, но ми е неприятна за гледане освен в първите й клипове, "алехандро" и още два-три неповторяеми нейни успехи. новите й песни са шит. 
да бъдеш носен на ръце от гей обществото помага изключително много, но не е достатъчно. 
да копираш мадона също не е достатъчно, защото не измисляш себе си отново и отново като нея, а повтаряш нещата й естетизирани и напудрени от армия гей стилисти, които си знаят чудесно работата. 
и да си направи пластична операция на носа, и да си оправи всичко, което я е карало да се чувства грозна като тийнейджър, стефани джърманота никога няма да има самочувствието на мадона. тук би трябвало да кажа, че това е тъжно, ама на мен не ми е, защото има хора, които изглеждат добре и такива, които не изглеждат толкова добре. грозна и талантлива или хубава и талантлива? естествено предпочитам второто. 
мадона е хубава жена, както и много добра танцьорка с невероятен талант да се превъплащава, а гага може да пее, но кариерата й е се дължи на това, че е предводител на армия от малки чудовища. i don't give a fuck колко политически некоректно звучи. 
спящата красавица никога не е била черна, нито пък снежанка е могла да бъде от барбейдос, защото тези приказки са писани на континент и в държава където не са живяли черни. братя грим са немски евреи, а не писатели от сенегал. всяко място на земята има своите културни и социални особености, които са се случили поради исторически и климатични причини. и да, те създават допълнително разделение извън представата за естетика наложена от обществото. 
светът е глобален и ще държи човечеството изкъсо с юздите на закона, и въпреки това разделение винаги ще има докато мислим самостоятелно, а не са ни имплантирали чипове в главите. 
а малките повече никога няма да знаят какво е талант без армия от чудовища, които да го обличат, измислят, създават, напомпват и проектират себе си в него. виж това ме натъжава истински.
и тази е някаква измислена героиня, ама карай... поне малко разнообразие за възприятията.

Sunday, January 08, 2012

Trent Reznor & Atticus Ross - She Reminds Me Of You (The Girl With The D...

Karen O, Trent Reznor, Atticus Ross: "Immigrant Song" (from The Girl Wit...

project 366, day 8: check point charlie

чудесен концептуален ресторант - половината е източен берлин, другата половина западен. в източната част е по-яко. само ако можеше вътре да не е като в сауна, щеше да е перфектен. 
ако не искам да бъда видяна, не ходя там:)
great conceptual restaurant in sofia - half east berlin, half west berlin. the east half is cooler. the only problem is that it's too hot everywhere, it's like a fuckin' sauna. 
if i don't want to be seen, i don't go there:)


Friday, January 06, 2012

случаят рашидов

буря в чаша айрян.

project 366, day 6: dark/мрак

проверявайте си каузите преди да крещите

както винаги в българия започва да се крещи на чуто-недочуто. преди нова година беше "забраната за чалга", сега това. който иска да сваля министри и да бута правителството, трябва да борави с малко по-умни манипулации от тази, а правозащитниците да не се литкат като пияни моркови. изобщо не смятам, че рашидов трябва да бъде уволнен за изказване правено преди 12 години независимо колко анти-гей и анти-женско е. трябваше да подаде оставка за субсидията за онзи филм с българската екс-проститутка, но там не беше обидил никой, а просто едни пари отидоха някъде и няма кой да вика. и преди да крещите, проверявайте си каузите за да има кой да ви повярва когато наистина има за какво да се крещи.

Thursday, January 05, 2012

черните овци са гепарди

всеки ден трябва да има нов елемент. нещо, което не си правил, казвал или виждал. може да изглежда трудно, но ако си го поставиш за цел е отлично упражнение по будност, както и да правиш живота си по-интересен. това помага и вниманието ти да е насочено към една по-голяма картина, а не само в новинарските боклуци, политическия траш и българското стадно чувство за обреченост. да, овците са обречени. но черните овци бягат на дълги разстояния като божествени антилопи и никой не може да ги убеди, че не са гепарди:))))

project 366, day 5: spoutnik/спутник

ако някой ми беше казал, че ще сменя работното си място в бевърли хилс с руския културно-информационен център в софия, нямаше да му повярвам:) 
if someone would've told me that i'll change my beverly hills workplace with the russian cultural and information center in sofia, i would've not believed him:) 
this is what wiped out whatever beauty and aristocracy bulgaria had and replaced it with absurd megalomaniac structures and the fierce competition with the americans over conquering space. conquering space, my ass...
Wednesday, January 04, 2012

project 366, day 4: untouched by communism/недокоснат от комунизма

един дом в софия пълен с любов и история, който изглежда така като че ли тези 45 години не са се случвали.
a home in sofia full of love and history. it looks like the 45 years under communist rule never happened.Tuesday, January 03, 2012

project 366, day 3: gates of heaven/врати на рая


забележителният кармилитски манастир оцелял по времето на соца. кармилитският орден е основан през 1155 в планината кармил близо до хайфа.
a small carmel monastery in the central part of sofia.Monday, January 02, 2012

радина


project 365 или който си слага граници е граничар

една от любимите ми думи е "проект". без проекти не мога да живея. обожавам измислянето, задвижването, работата и крайната цел. след което да започна от начало. проект 365 е вдъхновен от лиза харисън, наша приятелка с радина от лос анджелис. проектът на лиза завърши с последния ден на годината в ел ей, моят започва днес, защото пропуснах вчера. това ме задължава всеки ден да нося фотоапарат, но защо не. всеки ден ще качвам поне по една снимка от където се намирам с това, което ми се е видяло интересно. хм, да видим кога ще ми писне;)
вчерашната снимка е снимката с туршията, а днешната е на изгорелия мол и "арена младост". 
вчера искахме да гледаме "mission impossible" - оказа се, че кината са изгорели! от там се вдигнахме до "арена младост". витоша беше шеметно красива. слънчева и бяла ми напомни за дните когато криех ските си в мазето, излизах от къщи за училище облечена в гадната униформа, промъквах се в мазето, събличах се, обличах си екипа, излизах през задния вход на кооперацията със ски на рамо и озъртайки се, се качвах на трамвая до хладилника, а от там право на "щастливеца". правех го рядко, разбира се, защото тенът ми ставаше подозрителен. някак нямаше как да го хвана от неоновите лампи в класната стая. това бяха единствените ми завръщания от "училище" в добро настроение.
показах на радина "икеа" и всичко ново и изравняващо ни с останалия свят. в кината нямаше почти никой, но американската fast food си беше твърдо и настоятелно позиционирана в очакване на тълпите. продавачката на билети ни предложи да влезем в салон 1 да видим дали ще издържим на студа, защото климатика им се беше развалил:) ние пичовски отказахме да проверяваме и отидохме да изядем по един burger. от прозорците гледахме към hewlett packard. отивахме да гледаме tom cruise. бяхме в българия.
в салона беше абсолютен клинч. почти толкова студено колкото навън, но ние като едни истински girl scouts не се дадохме. увихме се в палтата и изгледахме филма заедно с още двама луди тийнейджъри в празния салон. 
това е най-якия филм от поредицата, и том круз изглежда, че ще бъде вечен докато някой ден просто не се разпадне на прах като фараонска мумия.
тази година ще е яка. освен втория сезон на "7 часа разлика", ще участвам и с текстове за деян донков като дракула в предстоящия спектакъл на мила искренова и балет арабеск. това ме кефи изключително много, защото обожавам вампирски истории. 
ще има и други проекти за които още не знам, защото още не са измислени от мен или от тези, които ще ми ги предложат. има и други, които ги мисля по-надалеч в пряк и преносен смисъл. който си слага граници е граничар:)
това е духът на 2012. да се нареждат планетите за да се пренареди енергията на земята. а българия е страната на неограничените възможности. от кино минало през пожар, можеш да попаднеш в кино с минусови температури. но нищо не може да спре този, който вижда по-далеч от това, което е много близо;)