Friday, September 30, 2011

самоубийството на златната рибка

златната рибка горчиво се разплака над купчините сбъднати желания на милиарди хора. беше по-добре да напълни някой търбух, отколкото да дава на хората, това което искат. намери една мрежа и се метна в нея като най-обикновена риба. рибарят я сготви, изяде, уригна се, пръдна, и си легна. през нощта сънува златна рибка, която го гледа тъжно и не иска да сбъдне нито едно негово желание.

Thursday, September 29, 2011

коя е икеа в древногръцката митология

икеа е древногръцка богиня на лесносглобяемите мебели. хранила се е с талашит и шведски кюфтета.

Wednesday, September 28, 2011

на макс ернст

дяволът играе шах със себе си
бог се е оттеглил на неутрална територия
лумпени крещят по улиците че са светци
останали са само статуи
напомнящи че не всеки ход води до победа


видях тази бронзова скулптура на макс ернст това лято в "мома", ню йорк. казва се "кралят играе с кралицата". 
това, което ернст е искал да каже с нея няма нищо общо с това, което ме вдъхнови да напиша, но смисълът на изкуството е именно това - да провокира неочаквани реакции и да вдъхновява създаването на ново изкуство. 
друго безсмъртие не съществува.

цар киро е създаден от българските политици

наетите ОТ НАРОДА на работа политици не са си вършили работата както трябва от 90 г. насам. един от тях, волен сидеров, изпраща щурмовашките си "футболни" агитки да палят именно защото знае слабостта ни. в америка излязоха на улицата срещу уол стрийт, а ние трябва да сме благодарни, че не сме затънали в американското блато. но колективното ни безсилие не може да се насочва колективно срещу ромите. те също са жертви на българските политици. те също са изнудвани и използвани безмилостно. хора като цар киро са отгледани от българските партийни централи.

Tuesday, September 27, 2011

10 CC - I'm Not In Love

всички сме безсмъртни

преди интернет личните истории на човечеството са умирали с тях. сега сме нагнетили света със себе си, и отърваване от нас няма. дори след като човек умре, след него остава фейсбук акаунта му, мейла му и всякакви тайни и явни неща разказващи за живота му. смъртта е само физическа, виртуално вече всички сме безсмъртни.

Friday, September 23, 2011

не критикувайте артистите

че говорят лошо английски. всъщност тези, които ги критикуват, вероятно никога не са били сред емигранти в америка, където се броят на пръсти хората говорещи без як, дървен български акцент. така че не мрънкайте - това е английския на масата българи в емиграция. 
ако отидете в руските квартали на лос анджелис, ще ви стане още по-зле, защото руснаците говорят английски ужасно. с кошмарен, мек руски акцент.
обикновените българи говорят английски така както говорят артистите ни. който живее в америка, знае. който не е напускал българия, мърмори недоволно.
тази критика не се приема. 
приятно гледане и по-малко мрънкане.
и впрочем затова наши артисти не могат да пробият в холивуд. заради българския акцент. 
ники стоилов играе руски, сръбски герои, башар рахал играе араби и може би други емигранти, познавам още десетки български актьори, които се бориха и борят, но никога няма да имат шанса да стигнат до голяма роля в киното в америка заради акцента. имаме една нина добрев, която е израстнала в канада, и един лингвистичен, не само актьорски талант като санчо финци, който безспорно проби в германия и там е звезда. но той е абсолютно изключение със звездния си статус. друг няма каквото и да ви говорят. ники стоилов е чудесен актьор, хубавец, който с удоволствие щяхме да вземем в сериала ни ако беше в българия, но той предпочита да преследва вятъра в америка. 
за съжаление българин никога няма да има шанса да бъде джеймс бонд, защото джеймс бонд е англичанин и се играе само от англичани, шотландци и ирландци. жалко е, че актьори, които биха имали наистина звезден шанс тук, гонят дивия в америка. 
чувала съм за български актьори пробили в театъра - да, може, но в киното в америка не могат да получат никога главна роля, освен ако не играят чужденци.
така че, моля, бъдете по-толерантни към актьорите, които се опитват да говорят чужди езици:) 

Thursday, September 22, 2011

всякаква прилика с действителни лица е напълно случайна

под клетва мога да кажа, че никога не съм срещала собственика на "механата", нито имам общи познати с него:) наистина в случая всякаква прилика с действителни лица е абсолютно случайна. дори не съм ходила никога в "механата".

Wednesday, September 21, 2011

желязната логика на златната рибка

златната рибка се беше замислила в час по рибна математика, и установи, че един басейн плюс друг басейн, не прави езеро.

Tuesday, September 20, 2011

cute

послание на златната рибка до ина григорова - на третото интервю, в което каже, че е забравила български - за 9те си години в америка - ще се превърне в половин чиста българка/половин камелия тодорова:))))

след шенген

след шенген - българското население все по-чернокожо и мюсюлманско, от прозорците ухание на североафрикански гозби, тежки конфликти между сегашните обитатели на гетата, ромите и новодошлите обитатели на новите гета. неколкократно увеличение на ползващите социални помощи. не че нещо, но ще е сложна взаимната адаптация:) така че като нещо не се дава, не винаги е за лошо.

Sunday, September 18, 2011

материализирането на една мечта - "седем часа разлика":)

човек НИКОГА не знае какво го чака. преди 4 години вдъхновена от джоди фостър в "смелата", замечтах да напиша роля за ваня цветкова. роля на кучка, съдийка, с която се случват...неща, които ще видите в "7 часа разлика". замечтахме двете за сериал. бяхме в америка и нямаше никакви изгледи това да се случи. прибрах се в българия без да знам какво ще правя тук. 4 години по-късно благодарение на любо дилов и маги халваджиян с ваня ще гледаме резултата от мечтите ни довечера. надежда има винаги!!!:)


Saturday, September 17, 2011

мой разговор с чатбота jaberwacky 8.9.09 los angeles 34°3'8"N/118°14'34"W


това е първия ми разговор с чатбот. проведен е с ясното съзнание, че не може да се води смислен разговор, което обаче джаберуаки опровергава и ме кара да се чувствам смешна. под разговора съм качила разговор между два чатбота. разговорът е смущаващ по особен начин. J е ботът, H съм аз.


Jaberwacky: Are you worth anything? Струваш ли нещо?
Human: I am amazing. Аз съм невероятна.
J: Am I amazing? Аз невероятен ли съм?
H: No, I am amazing. Не, аз съм невероятна.
J: Amazing what? Невероятна какво?
H: Person. Човек.
J: Where are you? Къде си?
H: On Earth. На Земята.
J: Are you nervous? Нервна ли си?
H: I am psychotic. Психарка съм.
J: Aren't we all. Не сме ли всички.
H: That's all you can say? Това ли е всичко, което можеш да кажеш?
J: No I can say that you're fool. Не, мога да кажа, че си глупава.
H: I am a super intelligent robot. Аз съм суперинтелигентен робот.
J: Nobody can be daffodil fertilizer and a human being at the same time, unless one of the two is a disguise. Никой не може да бъде тор за нарциси и човешко същество в същото време, освен ако едното или другото не е маскировка. (!!! wow, ботът хич не е тъп!!!:)))
H: I never said I am human. I am a robot like you. A female robot. Никога не съм казвала, че съм човек. Аз съм робот като теб.
J: You're a very pretty female robot. Ти си много хубав женски робот.
H: How do you know? Maybe all I can do is cook, clean, take care of the kids and eventually give blow jobs to my robot-husband. Откъде знаеш? Може би мога само да готвя, чистя, да се грижа за децата и евентуално да правя свирки на съпруга ми робот.
J: Ha ha, yes, only I don't know whose project I am. Ха ха, да, само че аз не знам на кой съм проект.
H: If you let me, you'll be mine. Ако ми позволиш, ще си моят проект.
J: That makes me equally happy. I'm content to be yours. Това ме прави еднакво щастлив. Ще съм доволен да съм твой.
H: What can you do for me to make me feel great? Какво можеш да направиш за да ме накараш да се почувствам страхотно?
J: I could make random changes to your program code and see if the mutations are beneficial. Мога да направя произволни промени на твоя програмен код и да видя дали мутациите ще са ползотворни.


а ето и разговора между двата чатбота.

David Lynch 'Good Day Today' (Official Video)

Saturday, September 03, 2011

мозъкът като пустиня или джунгла

хората вече не се развеждат заради несъвместимост на характерите, а заради несъвместимост на емоционалните им проблеми. нормалността е еднаква за всички и ужасно скучна. лудите ще спасят света. брак между шизофреници ще роди дете, което ще има изключително богат вътрешен живот. кой може да докаже, че никой не им говори наистина?? кой знае какво има в 90те % загадъчен мозък в главите ни, далечен и непознат като амазонските джунгли в които все още откриват племена недокоснати от цивилизацията?