Tuesday, December 28, 2010

f поколението

‎""h" поколението на хейтърите, на тези, които се събуждат сутрин мразейки себе си, а следобед мразят всички, все повече намалява за сметка на "f" (facebook) поколението, което е открито и информирано. то присъства не-анонимно, всеки от него е личност. гражданското общество се е преместило в социалните мрежи" - максим бехар в разговор за "екип 5".

Monday, December 27, 2010

Въображаемият монолог на българския Джей Лено - за Уикенд

Българите се оказахме най-тъжните. Нищо чудно. Преди няколко вечери без да искам, заклевам се, никога не бих гледала киселата физиономия на един водещ, който бил българският Джей Лено, без да искам се загледах в предаването му. На Джей Лено не му слиза усмивката от устата, а аз не бях обърнала внимание, че съм оставила телевизора да мърмори, докато изведнъж не чух някакъв млад мъж да говори ужасяващи неща за българите и за България. Колкото по-гадни неща се говорят, толкова повече човек се заслушва. И мен ме зарибиха. Заслушах се направо стреснато за какво става въпрос. Апокалиптичен глас от телевизора казваше, че тази държава и този народ не заслужават да съществуват. Така се впечатлих, че реших да изчакам да видя кое предаване пропагандира светлото ни бъдеще. Не чаках дълго, защото погребалната реч предшестваше клипа на българския Джей Лено, който няма проблем да е сравняван (абсолютно незаслужено) с усмихната американска звезда, и същевременно няма проблем да краде музика от «Матрицата» и да си позволява да я използва за промиване на мозъка на горките български зрители. На нормалните, обикновени хора, които вярват на българския Джей Лено, защото никога не са гледали истинския. Те дори не подозират, че има истински. Те са в плен на един глас, който в един и същ час на денонощието им влиза в мозъка и започва да им пренарежда света по угоден на него начин.
Музиката от «Матрицата» в ръцете на този човек. Нео не би му простил. Братята Уаховски също. Да крадеш музика така нагло, да бъркаш със селско-демоничните си пръсти, в мозъка на българския народ карайки го да мрази себе си, е точно по маниер на Джей Лено. Да бе, да, както биха казали американците. 
Като се върнал българският Джей Лено от Америка бил възторгнат и потресен от усмихнатите хора. Били навсякъде. Откъде накъде, дет се вика. След като гледах клипа създаден от него, напълно разбирам, че се е чувствал като….баба ми като идваше да ни гостува от село. Ние май се усмихвахме прекалено много, а тя сядаше до прозореца и гледаше тъжно. Вечер плачеше за кокошките си и бързо-бързо си тръгваше. Но българският Джей Лено не плаче за нищо. Той е над сълзите, той е до омразата. Той мрази еднакво Америка и кокошките в двора си. Ето един въображаем негов монолог.
Предполагаем монолог на един български Джей Лено: 
«Бахти тъпите американци, да им стана аз шоумен, ще видят те едни усмивки. Ще видят и тъпите им филми с тъпата им музика, всичките ще им ги вземем. Ще им вземем и усмивките, защото не заслужават да ги има. К'ви усмивки, бе, ало, кои сте вие, знаете ли къде е България? Не знаете. А коя е тая Америка, бе…. Ще ми се хилят, я да ги натисна с чалга, да им нафраскам мозъка със силикон, който сега не мога да го понасям, драйфа ми се от него, но пък толкоз знаех. Толкоз. Сега май знам повече, но не съм сигурен ако не ми платят. Чалгица, силикон, киселеене, омраза, мутри, боклуци, ферари с цвят червен и червен ще си остане. Ше им … …… на захилените тъпанари. Скапаната им държава заслужава да се закрие и ако бях техния Джей Лено, щях да й врътна ключа и да пусна водата. Този свят е клозет, а всички вие, които ме гледате, не си въобразявайте, че сте нещо повече от лайната плуващи в него. Защото впрочем той не е градски клозет, а барака на двора. И този двор не е ваш, щото го е взел оня лошия, ама вие още не сте се усетили, само аз знам, защото съм разбрал, че като ми плаща си трая. Е това го знам със сигурност. Винаги така се случва не знам защо - като ми плащат гадните копелета, трая си. Не мога да го дишам това копеле, нищо че ми е приятел. Бе к'ви приятели, бе…. Първо аз му казах, че да се усмихваш е тъпо, щото съм умен и български Джей Лено, после той ми взе усмивката и я вгради в дупката в бараката на двора. А! Това било екрана! Аз всъщност от там гледам, как да се усмихвам…. Нищо не се е променило, само по-лошо е станало. Водя си шоуто от кенеф. Зрителите ми не са напускали лехите с пипера, а аз съм се издигнал до леха с брюкселско зеле, ама ми се гади от него, и от Брюксел също, защото той е измислил това зеле да ни трови и да пречи на България да си запази дворния клозет. Е как да не съм кисел. От тая леха нещата изглеждат зле. Зелето вече не е зеле, правителството не е българско, и неам нерви да се усмихвам нито за секунда. Ей я на Матрицата, случи се. Еми като се е случила, аз що да не й взема музиката, к'во само лъжат, че светът бил глобален…. Да дойдат да ми откраднат дупката на кенефа от която не се усмихвам за нищо на света, ама ги е страх, защото аз съм по-умен от тях и ще ги прекарам. Ше намеря начин, да … …….. им, да …. Аз съм патриот и за тази дупка съм си дал живота, който не струва и стотинка според мен. Аре стига, че ми писна да ви забавлявам, не съм се бил усмихвал, омраза съм сеел… Ми к'во да сея? Това заслужавате, това сея. Ако бях роден в Америка, ехеее, но не съм, ще ме търпите такъв. Лош. Зъл. А вие сте боклуци щом ме търпите. Лека нощ, драги зрители».
Честита Коледа, драги читатели! Нищо ни няма. Съвсем сме си добре. Хаити се срути, Ирак е на парченца, но са по-щастливи от нас. От вас се иска само едно. Като някой реши да ви мъчи така от телевизора, сменете канала. Защото мислите ни създават света около нас и често всичко тръгва от една усмивка. Усмивката също е въпрос на тренировки. На желанието да си щастлив. Не разрешавайте да ви смятат за боклуци ако си вършите работата съвестно и не ви мързи. В България не се е случило нито унищожително земетресение, нито скоро е била нападана, слава богу. Красиво място е. Заслужава повече усмивки, нищо че на никой не му е лесно. Пълно е с умни, кадърни и работливи хора, които искат да са усмихнати и всъщност само едно малко усилие ги разделя от реализирането на това желание. Първо изключвате българския Джей Лено, после облегчено се усмихвате. Животът не бил толкова лош. 
Весели празници и много усмивки от мен!!! 

Sunday, December 26, 2010

весели празници с джаки кенеди и другарката хрушчова:)


тази снимка ме занимава откакто я видях някъде из фейсбук. опитах се да намеря автора, но не успях. 
пожелавам си света никога вече да не бъде така разделeн - дори и в начина по който изглежда. джаки кенеди е олицетворение на американската аристокрация. горката другарка хрушчова до нея пък е олицетворение на света в който живяхме прекалено дълго. толкова дълго, че и до сега ни е трудно да се отървем от него. 
весели празници и пожелания за един все по-добър глобален свят в който всички може и да заприличаме на клонинги на джаки о., но по-добре нейни клонинги отколкото на другарката хрушчова:)

Wednesday, December 22, 2010

те все още се бият

alealealealejandro
лейди гага
най-яката скаут лидерка
медал за чистота
чиста католичка
гей пастор
любима грозница на света
смелата да не се прави на красива.
след нея преди нея
краят на века в самото му начало
да не я обичаш мразиш себе си
колкото цивилизацията
много ли е или малко
а на стената зад
the cranberries
пише
25 years of resistance
and
in your head they're still fighting

The Cranberries - Zombie

Love And Rockets - Ball Of Confusion [Music Video]

Monday, December 20, 2010

ще ви чакам утре в "петното" в пловдив!

"аз, бLогинята" и spirt&spirit от 19 ч. в петното. предколеден купон! ще си говорим за каквото си искаме:)

леко съм се скапала, защото радина трябваше да е тук още в петък, но е заклещена с половината свят на хийтроу и не е ясно кога ще се появи. 
интересно кога европа ще бъде организирана и готова за зимата по време на празници. носталгично ми е за приятелите ми в ел ей, които пък са потънали в нечуван, неспирен дъжд. това лято в ел ей беше исторически най-хладното, после пък през септември стана исторически най-горещото. климатът се променя навсякъде и е напълно ясно, че сме напълно неподготвени. но тук, в българия, не можем да се оплачем. до този момент природата е определено благосклонна към нас.
най-трогателен е милият панчо, който никога не беше виждал сняг. роден и израстнал в лос анджелис, като захвърчаха тлъсти снежинки, той реши, че може би са бели мухи и започна да прави отчаяни опити изправен на два крака да ги хваща блъскайки с лапички по прозореца. беше умилително да наблюдаваш реакциите на животинче, което никога не е виждало сняг. 
доста тъжно ми е днес, сигурно и много други хора по света са тъжни, защото не знаят кога ще се появят любимите им хора, но пък не е война, здрави сме, и от това по-важно няма. един съ-пътник на радина изпусна сватбата си. представям си как се е чувствала булката. а радина каза, че никога не е виждала такъв хаос и паника от не особено голям сняг като в англия. както и да е. само здраве да има. когато дойде, дойде.... 


Monday, December 13, 2010

Пътят към Ада е осеян с бивши ченгета с добри намерения - текст за Уикенд

Последните две седмици бяха и гнусни и тъжни. Смъртта, всъщност самоубийството на Андрей Баташов с алкохол, беше само преди десетина дни, а изглежда толкова отдавна. Гневът от преждевременната му смърт, както и затварянето на очи пред огромния алкохолен проблем на нацията ни, са факт, който не бива да бъде забравян. Приятелка ми сподели, че в момента шест (!) нейни близки се разделят или развеждат с мъжете си заради алкохолна зависимост. Хора, алкохолизмът е болест, която се лекува! И няма нищо срамно в това да си болен. Обаче е страшно когато отказваш да се лекуваш и наказваш близките си с престъпен към себе си инат или слабохарактерност. Мир на праха на Андрей, да видим кой ще е следващата жертва на алкохола. 
Днес един таксиджия беше забравил да пусне фаровете си, а било задължително. Промърмори недоволно: «Евреите го направиха». Попитах го какво общо имат евреите с това, че трябва да кара със запалени фарове, а той ме попита дали знам какво е световната конспирация. Казах му, че знам, но евреите нямат нищо общо с правилата за движение. Слизайки от колата таксиджията ме изпрати със следното изречение: «Всички тия дето виждаш по улицата, са демони». 
Няма да оспорвам нещата в които българина вярва, но се запитах как ли хората си обясняват случващото се в държавата. Този човек смята, че сме на крачка от Ада. Други се кълнат, че са по-добри от народа си и искат да се махат. От собствен опит знам, че всеки, който изпитва нужда да не живее в България, трябва да го направи за да бъде сигурен, че не се е прецакал. Слава богу, това вече не е трудно. Трудното е после да живееш с последиците от сбъднатите ти желания. 
Трудно е и да останеш в България и да гледаш как държавата се тресе от корупция и липса на човечност и морал. Нищо вече не може да остане скрито. Светът е гигантски клюкарник от който изтича информация способна да бута правителства, а и да създава такова чувство за безсилие в хората, че те да са убедени, че са заобиколени от демони. Което всъщност не е далече от истината. 
Всички чухме един разговор между лекари, който никой не би искал да се е случвал. Целият български народ има достъп и до записите на разговорите между бившия съдия Петър Сантиров, бившия главен секретар на Министерство на финансите Тенчо Попов и следователя Петьо Петров. Публикува ги вестник Капитал преди седмица. Делото срещу тези трима корумпирани представители на властта е първия процес от подобен род, който се провежда при открити врати. 
Този подслушан разговор е не по-малко страшен от онзи с бебето отишло при Андрей Баташов. Но тук има една добра новина. Най-после се дава публичност и се назовават имена на хора, които всички знаем, че съществуват. Тези лишени от морал хора доведоха народа ни до отчаяние от самия себе си. Искаме ли да знаем имената на лекарите и да знаем какъв тип разговори водят? Искаме, защото при друга подобна ситуация други лекари ще знаят, че ако не спазват правилата на лекарската етика, ще бъдат наказани. Искаме ли да знаем имената на Сантиров, Петров и Попов и да четем в потрес как се говори за рекет или подкуп от стотици хиляди евро? Естествено, че искаме, защото така се прави в правовите държави на които се стремим да приличаме. 
Тези подслушани разговори са светлина в тунела, те са правилната посока за обществото ни. А Мишел Бонев и българското кино? Това е история достойна за филмов фарс за чието финансиране не би имало пари. На фона на гнусните разговори между лекарите и между «тримата мускетари», това скандалче е смешно. Което още повече дискредитира българските институции позволили му да се случи. 
Във фейсбук някои искат да заминават, други си изливат яда в скандали кой повече обича България, трети питат къде е държавата. Искат тя да им даде спокойствие, пари и редовен секс вероятно. Как се било стигнало до такова падение. Ами благодарение на ченгетата, които са навсякъде. И елит няма, защото елитът също е съставен от ченгета. Те са тези, които имат къщи за милиони в Бояна или на морето, а около къщите им няма пътища, а кал, камъни и дупки. Те също чакат държавата, която са ограбили да им построи пътища. Милионерите забогатели с парите от фалирани или купени за стотинки държавни предприятия, земи и гори, никога няма да бръкнат в джобовете си за да направят света им да не прилича на нашия, грозния свят. Светът на тези, които наистина зависят от бедната ни държава. Фукат се със самолети и голф игрища, но около замъците им е кочина. Така започвала аристокрацията и синята кръв. Така започва друг път. 
Хората, които дължат на българския народ и пътища и болници и извинение, нямат нито чест, нито достойнство. Те не са направили първите си милиони от незаконна продажба на алкохол по време на сухия режим в Америка. Това е бизнес, търговия със стока. Те са получили първия си милион като подарък, защото са били слуги на дявола, демони, както би казал таксиджията. Те са съсипвали човешки животи за инакомислие. За желанието да си свободен човек. Те са преследвали и биха преследвали отново. Те са най-низшата форма на живот на тази планета. Можем само да се надяваме, че децата им не носят техните гени. Тяхната кръв никога няма да стане синя. Тя винаги ще е червена. Те са октопода, който е пуснал пипала в мозъците на лекарите готови да дадат 1000 лева подкуп на майка, чието дете са убили. 
Един вестник писа, че операция «Октопод» била личната разправа на министър Цветанов. Нищо подобно. Тази операция трябва да бъде направена с всеки български гражданин, защото «светлия» пример за безнаказаност и липса на морал на хилядите ченгета, които ни душат 20 години след идването на свободата, развращава всеки от нас. Но има надежда и тя е именно в публичността. От някъде трябва да се почне. Пипалата на октоподите около всеки български гражданин трябва да бъдат сечени безмилостно. Тракторът е черещката на тортата. И още много други черешки ще има, но трябва да сме нащрек срещу тези, които ще ни убеждават, че той не е по-различен от другите. Може да не е, а може и да е. Едно се знае със сигурност. Създаден е от Държавна сигурност и това е безспорно. 
Ченгетата са наоколо. Докато освен че притежават половината ни живот, владеят и медии, октоподът ще закусва, обядва и вечеря с нас. Таксиджията е прав - демоните са тук. Така че тепърва ще смърди. И ще смърди докато не се изчисти. В Ада не е приятно, а някои цели 20 години се опитват да превърнат България в предверие към него. Има надежда, че това няма да се случи.

Saturday, December 11, 2010

ентусиазирана ентусиастка издадена от ентусиаст


благодаря на всички, които бяхте на промоцията на книгата ми! щастлива съм, че освен близки и приятели срещнах и страшно много непознати лица с които сме били "на един екран разстояние" във фейсбук:) надявам се да ви е било приятно и интересно. 
изключително много благодаря на виктория бисерова и ивелина ралчева от издателство "ентусиаст", които абсолютно оправдават името на издателството. до този момент никога не съм се чувствала така обгрижена като автор и определено е приятно. всяко нещо около тази промоция беше изпипано и направено по невиждан за българия начин. 
благодарна съм и на мартин радославов, който с присъщия си ентусиазъм е създал това издателство. тепърва то ще създава събития в българската култура. подобно начинание във време на финансова и духовна криза е изключително важно и ценно. благодаря, ентусиасти!
а любо дилов говори изключително. никога няма да ми омръзне да му благодаря за талантливия ентусиазъм с който прави абсолютно всичко:)
най-импровизирано натоварихме с четене красивата и фина актриса линда русева и тя го направи с лекота и ентусиазъм:)
ентусиазмът е заразителен, да знаете! не му се противете, а като усетите, че някой го има, гледайте да се качите на неговата вълна. така се сърфира най-успешно.
за тези, които не можаха да дойдат, днес между 18 и 20 ч. ще бъда в ндк на щанда на кой? на "ентусиаст". ще се радвам да ви видя и с ентусиазъм ще ви подпиша книгата.

Tuesday, December 07, 2010

статус

милена
слиза от златен облак и ръси екстази и кокаин, а за консервативните дъжд от ракия. всичко е обвито в сладък пушек от меки наркотици. румен петков с противогаз дебне скрит в храстите дали няма да се появи американския посланик.


Monday, December 06, 2010

в понеделник към 18:12 ч. на злата кралицай се яви идеята, че й се пише нещо за снежанка. каквото и да е. мислеше да пише за друго, за това как има хора, които желаят страстно твоите неща и са готови да нараняват, защото ги нямат, и се сети за снежанка lol ах, тази гадна снежанка.
пълно е със смотани снежанки
с едно джудже не могат да се справят
някой ще ги трови с ябълки....


принцът се пипа по айпода
и шепне да не чуе снежанка
"пак обърках приказката"

Saturday, December 04, 2010

R5 или защо ни поучават от америка и европа

защо детето или децата на R5 учат в америка, а не в москва, а? не ми е много ясно защо тази гнила държава е в европейския съюз, но докато е такава каквато е, поучаване и от америка и от европа е абсолютно задължително. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. 
лекари убиват деца, съдии са затънали в корупция, точат се пари отвсякъде, лекари лъжат от телевизията за "медицинска" апаратура. абе какво си въобразявате?? че този народ е способен да взима самостоятелни решения и има и капка морал останал??? 
всеки ден тук е свидетелство за грандиозен провал на нацията ни. подкупен, мързелив, нечестен народ. масово. има изключения, но те не са правилото.

откъс от целия подслушан разговор между съдии и следователи:


"....И сами Златко съм го арестувал и "Наглите" ги арестувах и сума други такива. И после съветски специалисти ги освобождават. Ми а да им е честито.

Следва кратък коментар за идеите за промени в конституцията, като разговарящите коментират факта, че ГЕРБ няма необходимото мнозинство и че не искат да играят с РЗС, защото той бил близък с президента."


ето и целия разговор:

разговорът между лекарите вече сме го слушали, няма защо да го качвам.Thursday, December 02, 2010

аз, блогинята

"блогиня" е термин измислен от мен описващ чуството за всесилност и комфорт когато блогвам:) тогава ставам бЛогиня.
за известно време хедъра на блога ми ще е с корицата на предстоящата ми книга, която ще се продава по книжарниците от 6 декември. на корицата не съм аз, а любима моя приятелка, актрисата михаела стойкова. благодаря й за красивото и странно присъствие и се надявам някой ден да я видя на сцената в българия.
партито за книгата ще е на 9 декември от 7 ч. на ул. "раковски" 126 или в "опера" или в клуб "маскара" - те са на едно и също място, така че ще ви насочат къде да отидете.
на 11 декември между 4 и 6 ч. пък ще бъда на павилиона на "ентусиаст" на панаира на книгата в ндк, където ще се срещам с вас, читателите. 
това е засега, ако имате въпроси, питайте.
а ето и поканата за събитието плюс описание на книгата:

"Издателство "Enthusiast" кани на чаша вино по случай излизането на новата книга на Милена. Читателите на блога й ще могат вече да го разлистват, а останалите да четат това, което се превърна в неин публичен/личен дневник през последните 4 години. 

Тази книга е мост между Америка и България. Всичко в нея е субективна истина, понякога грозна, понякога тъжно красива. Тя разказва за живота на една българка опитваща се да разбере къде е, коя е и защо е. 

Крайните и цинични мнения за отделни личности и събития в "Аз, бLогинята" - там където са такива - не ангажират никого с нищо. Писани са в лична медия, която не е предполагала, че ще се превърне в хартиена. Въпреки някои възражения на издателство "Enthusiast", авторката държи на свободата на словото, и си запазва правото да не се автоцензурира с ясното съзнание за всички евентуални последствия.

Поезия, проза и поток на мисълта. Смях, сълзи, яд, любов, липса на любов, самота в Бевърли Хилс. "Аз, бLогинята" е пътешествие по време на криза - световна и лична. Книга за емиграцията от България в Америка. Книга и за емиграцията на душата - от Америка в България.

Човек е Бог само в личния си блог."