Monday, October 04, 2010

Апокалипсис ВЕДНАГА: багажът пристига, култрата си отива, вампирите владеят

Така добре си живеех с двата куфара с дрехи и обувки с които дойдох, че сега мисълта за инвазията на лосанджелиските ми вещи не ми е никак приятна.... 

Идеално може да се живее с малко. Абсолютно нищо не ми липсва. Ужасно е количеството нелипсващи неща, които изхвърлих преди да тръгна.

Вещови апокалипсис след 20 години американски живот. 

Хубавото е, че пристигат любимите ми книги и списания Ню Йоркър, Харпър'с и Венити Феър, както и броят на Ел Ей Уиикли след 11 септември. Пристигат снимки, дребни глупости от камината, пердета, които харесвам, но най се радвам за пристигането на дивана на който се чувствам като в кораб на сънищата. Удобен и някак плаващ, той е диван-пътешественик, елегантен терорист, писател и пират. 

Радвам се и за любимата ми дървена маса изчегъртана с нецензурни думи от лос анджелиските ми приятели. Маса видяла много алкохол, трева и ядене, купони, вдъхновение, изписани на нея безброй текстове, сълзи, смях, много смях и много глупости. 

Глупостите са едно от най-важните неща в живота. 

След като натоварих багажа да пътува за България се сетих, че всъщност пуснах масата да пътува без да е покрита с нищо. Писателката Милена Фучеджиева ще направи изключително добро впечатление на митничарите. 

Да си донесеш от Лос Анджелис стара дървена маса, цялата издълбана с глупости между които "кур" и "цици". 

Ужас. Багажът идва. Много неприятна мисъл. Лавината се задава.

Иначе светът е супер шибан. 

Правителството на Бойко Борисов дава повече пари за шибаната полиция вместо за култура и образование. 

Защо пък България да не стане първата страна населена основно от неграмотни полицаи? 

Вежди Рашидов и Сергей Игнатов реват, но Бойко не иска да слуша. 

Кинаджиите протестират, но Бойко пак не иска да слуша. 

Културната мизерия не е нещо, което засяга него и Дянков, и защо ли пък да ги засяга при положение, че те се учат от Америка? Америка няма висок бюджет за култура, но е държава в която богатите дават гигантски пари чрез фондации. Това тук не може да се случи. 

Американският посланик пърха по сериали, мощи, сватби и погребения. Имам чувството, че живея в роман на Греъм Грийн. Всичко изглежда чудесно от гледната точка на Русия заменена с Америка, но българските интереси са да има образовани, културни и интелигентни българи, а не лумпенизираната маса, която новият световен ред ни е определил да бъдем. 

Прекалено лесно ни предава това правителство. 

Бойко Борисов ми е симпатичен с непосредствеността си и е пич и ми напомня на Джордж Буш по начина по който ръси директно това, което мисли, и предпочитам него пред руската пета колона, но той е пионка. 

Освен че е пионка, за разлика от бай Тошо, няма отношение нито към театър, нито към изкуство, нито към каквато и да било култура. Доживях да  напиша подобно нещо. Много неприятна констатация. 

В един малък пазар като българския, няма как културата да се самоиздържа. Просто е невъзможно. 

"Мисия Лондон" е по-гледан от "Аватар" - само как звучи това! - но всъщност той няма как да си избие парите от продажба на билети. Означава ли, че не бива да се правят филми само защото народът ни не може да плати толкова, че един филм да си изплати разходите? 

Филми в които да се говори за нас, за тук, не за Бевърли Хилс, за нашите проблеми, не за проблемите на свръхцивилизованите суперхора. 

Вчера кинаджиите ни са написали протестно писмо. Във форумите под новината реакциите на българските орки са, че кинаджиите са боклуци. И това не са единични реакции, а сумирано мнение на тъпите копелета наричащи се обикновени българи.

Тъпи копелета сте без съмнение. Заради вас ще ни шибат и руснаци и американци и турци и всички заедно. Нещастници скапани. 

Започнах да пиша вампирски роман в който действието се случва в България. Реалността ще бъде описана в кървави краски. Реалността такава каквато е, не ме интересува. Реалността го духа ежедневно. Реалността е нереална. 

Ангели и демони, вампири, мутри, орки, полицаи, финансови министри, фолк певици, министър-председатели, хунвейбини, обикновени идиоти, и тук там някакъв светъл образ, ще се бият за света и безмилостно ще се лее кръв. Кръв от ухапвания и всякакви видове насилствена смърт. 

Защото това, което се случва в момента в България е насилствена смърт. Америка също ще загине, но по-бавно и по-комфортно. В Русия ще е адска леш. Там Злото дори не се крие. 

Война. Не се заблуждавайте, че живеем в мирно време. 

Животът ни е вампирски сериал.

Изненадата е, че вярвам в хепи-енда му. 

Щастливият край обаче няма нищо общо с личните нужди, нито с личната представа за щастие.

Апокалипсис ВЕДНАГА.9 comments:

автор said...

Много добре!

Постепенно набира скорост и към края е вече истинска (или направо шибана)поезия.

На човек чак му се приисква да опита как се спи - ако не на дивана, то поне на масата :)

slava said...

Знам си aз,че трябва честичко да надничам тука...още един прекрасен текст!

Waterboys Fan said...

Разрева ме с тоя диван. Като се местиме от Орегон за натука натоварихме всичко в един контейнер, но не остана място за въпросния американски кауч. Липсва, мамка муй диван. Колко търсих такъв да си купим тук- е, не става- same-same, but different).
И, моля те, не обиждай орките. Според нета мозъкът на орката е 5 пъти по-голям от човешкия ( т.е. 10 пъти по-голям от на коментиращите по форумите, дето искат пасти вместо кино).
Неделя, HBO,чакаме нoви епivзоди на True Blood . Внимавай много като сваляш празните кашони от LA в мазето - да не изкочи
някое кръвожадно тамагочи!

Милена Фучеджиева said...

мерси, хора.
уотърбойс, ти си ми любимия непознат. е, само ти разбираш за какъв диван става въпрос. американската идея за диван тук е непостижима. разгледала съм подробно и това голямо, консервативно туловище с меки възглавници, тук не съществува. дивани колко щеш, но не и този тип. та затова си го нося.
а орките не са онези големи, кръвожадни риби, а са орките от властелина на пръстените.
о, тру блъд ми е любимооооо!!! вампири, таласъми тропат по налъми:))))

Хесапов said...

Приятно ми бе да чета този текст,с тази уговорка, че като обикновен българин не смятам, че кинаджиите са боклуци! Освен това мисля, че форумите не са най-представителната извадка от активни българи...
...Колкото до българското кино, ако има проблем то той е в литературата за кино /драматургия/, а не в киноезика и естествено липсата на пари.

Waterboys Fan said...

С нетърпение очаквам описанието на как го качват дивана нагоре по стълбите...
Също - снимка на масата и конкурс- да познаем кой какво е написал (* не че ти помниш точно - или?:)

Милена Фучеджиева said...

да, хесапов, така е. много от режисьорите мислят, че могат и да пишат, а това определено не е вярно.
ще се узорят с тоя диван наистина, то беше ужас докато го вадеха от къщи....

Waterboys Fan said...

Всъщност най-добрите български филми напоследък не са ли based on много добра българска литература:
Дзифт
Мисия Лондон
Светът е Голям и ...

Милена Фучеджиева said...

изглежда, да.