Wednesday, April 29, 2009

a blast from the past

клипове със снимки от Долината на смъртта, един град-призрак и текстът към тях

http://jenatautre.blogspot.com/2009/04/blog-post_29.html

да си млад и нелечимо болен....

това е ситуацията в която се намира една от най-добрите приятелки на Радина, Мия. чудесно момиче, което изглежда напълно здраво, но е болна от изключително рядка форма на нелечима левкемия. момичето е винаги усмихнато, позитивно, добро, мило пък и хубаво. лечението й за цял живот, да, тя няма вариант да го спре никога, струва....$5000 на месец! осигуровката го покрива почти напълно, но Мия не може да си позволи да работи работа, която не й осигурява идеална здравна осигуровка и това я лимитира в избора й на професия. Мия също така знае, че никога не може да има деца, и е твърдо решена да осинови. винаги много съм обичала това момиче. с Радина са приятелки от прогимназията, тогава майката на Мия беше жива. майка й пък беше преживяла нещо кошмарно. беше отвлечена и държана 24 часа вързана и заключена в колата й. родителите на Мия бяха нормални хора, баща й е зъболекар, не някакъв милионер и това отвличане беше съвсем случайно. майката не можа никога да се оправи психически напълно. почина също от някаква рядка генетична болест срещана основни при евреите Ашкенази. и въпреки всичко това Мия е прекрасно и усмихнато момиче. понякога съдбата е наистина безсмислено жестока към определени хора.

Monday, April 27, 2009

два текста от ЖУ

Монолог на една секс кукла - Кристин Димитрова
http://jenatautre.blogspot.com/2009/04/blog-post_3431.html

Тя, роботът - Милена Ф.
http://jenatautre.blogspot.com/2009/04/blog-post_27.html

кралица Елизабет


порода Мангалица Гилт. изключително рядка порода и изключително симпатично прасе наречено Елизабет. смъртоносно прасе. грип, смърт и край на света докаран от Мангалица Гилт. смъртта е смешна.

български идиот в английски документален филм - Sugar mummies

вчера гледах документален филм за връзките между много, направо драстично по-млади мъже с по-възрастни жени. говорим за 30-40 години разлика. няма да разказвам филма, само ще отбележа, че една от показаните двойки беше на една "стара мома, англичанка", филмът е английски, и нейния 30 години по-млад приятел Петио. така го произнесоха. иначе е Петьо от България.
върви една изрусена дама с нейния български левент, държат се за ръце, и на всичките въпроси Петио мълчи или мучи, защото не знае английски. той верно е левент, висок, едър и мустакат българин. запознали се на някакво барбекю, тя му предложила да го закара до къщи, защото нямал кола, и станало каквото станало. и от там нещата стават сюр. екипа отиде на гости на лелята, която каза, че Петио иска да стане актьор. Петио е на около 40 и НЕ говори английски, а се оправя с някаква странна смесица от мимики, жестове и мучене. тя ни показва на лаптопа й откъс от български филм в който е участвал Петио. не знам къв е този филм, но откъса е следния:
забулено във фередже момиче в народна носия копА двора. Петио наднича иззад дувара и се пули. булката го вижда, фърля мотиката и побягва в посока на камерата. Петио продължава да прави идиотски физиономии иззад дувара. край на епизода.
коментарът зад камера на режисьора на филма е, че Петьо дори и в този епизод е вече на средна възраст.
връщаме се в апартамента на лелята, която подканва Петио да покаже актьорските си способности. той става от дивана, отива и сяда на малка маса с дантелена покривчица на която има купа с ябълки. взима ябълките и ги подрежда във формата на кръст. питат го какво прави. той взима две ябълки, и държейки ги, отговорът му е едно към едно следния:
"People make people. These are my balls."
екипът изпада в недоумение, а аз в срам от идиота, който се нарича Петьо и е българин. честно, във филма нямаше по-голям кретен от този, въпреки, че имаше истински дебили.
какъв е този мъж, който е напуснал България за да се лепне за една много по-стара и доста войнствена англичанка, която явно го издържа докато той мечтае да стане актьор и реди ябълки? защо не е научил английски? що за идиот изобщо е този?
доста подтискащо.

Monday, April 20, 2009

graffiti - melrose ave.

Posted by Picasa

the world is full with brilliant shit

and i have to share it with - the world.

the next level gay new-disco

it's the future - when our friends will start experimenting with women;)

последните диви плажове в Европа

са в България. току що го прочетох в Гардиън и ми стана Тъжно.
ако можеха всички да оценят, светът щеше да е перфектното място.
http://www.guardian.co.uk/travel/2009/apr/20/europe-budget-travel-short-haul-cheap

Sunday, April 19, 2009

Трейси, обичаме ли те?

http://jenatautre.blogspot.com/2009/04/blog-post_1807.html

Легендата за майстор Манол и Деидара, пазителят на ЖУ

http://jenatautre.blogspot.com/2009/04/blog-post_19.html

нова книга наесен

след три години от първите написани думи, с гигантски времеви паузи между всяка от тях, завърших романа! сега предстои тънката работа, но тя е приятна.

Бритни - малка, млада и златна

мама е полицайка

част от мен

Saturday, April 18, 2009

Miley Cyrus sings:

if you text it
i'll delete it
:)
77,949,507 души са гледали "7 things".
седемдесет и седем милиона деветстотин четиресет и девет хиляди и петстотин и седем души.
блогър не побира изречението.

Friday, April 17, 2009

светла памет за Виктор Пасков

боклуци, радвайте се, царството на живите е ваше.

Tuesday, April 14, 2009

Grand Canyon

вчера се върнахме от пътешествие до Гранд Каньон, което е едно страховито място. бездна с нечовешки мащаби. снимки и текст ще има в юнския брой на ЖУ. племето Хуалапаи е развъртяло яка търговия с природата, и колкото и да ми е мъчно за тях, че някога бледоликите са ги изклали, толкова сега не са ми симпатични с бруталното си печалбарство. парите са от дявола.
необходимо е леко пренасочване на енергията в не-общуване. поне на виртуално ниво. знаем, че, т.е. мислим, че знаем, че когато погледнеш в бездната, тя също поглежда в теб. чудовището е живо и бързо ти намества приоритетите. или по-скоро разбираш, че нямаш такива, защото си нищо. ясно е, че това ще трае колкото е способността за концентрация на една калинка - толкова значим човек се чувства Там, но колкото толкова. калинка или не, фък дъ блог.
ще започна да зареждам по малко блога на ЖУ с текстове и снимки от първия брой.
летяхме с хеликоптер над каньона, спусна ни на дъното и плавахме с моторница по река Колорадо. на дъното, в търбуха на чудовището, е човешко. ако бях богата, щях да имам хеликоптер. върха е.

Friday, April 10, 2009

мъжете в Китай

са с 32 милиона повече от жените.

Wednesday, April 08, 2009

to "the-cloak"ed one

когато престанеш да четеш тайно блогове, ще можеш да се освободиш от бремето да не принадлежиш. иначе си fucked, мила.

на моите гей приятели с обич

Tuesday, April 07, 2009

ето защо ще победи Китай

и да побеждава по-бързо. тези хора са глухи. прочетете текста преди да гледате видеото. мерси, Боги!!!
There is an awesome dance, called the Thousand-Hand Guanyin. Considering the tight coordination required, their accomplishment is nothing short of amazing,even if they were not all deaf. Yes, you read correctly. All 21 of the dancers are complete deaf-mutes. Relying only on signals from trainers at the four corners of the stage, these extraordinary dancers deliver a visual spectacle that is at once intricate and stirring.
Its first major international debut was in Athens last year at the closing ceremonies for the Paralympics. But it had long been in the repertoire of the Chinese Disabled People's Performing Art Troupe and had traveled to more than 40 countries. Its lead dancer is 29 year old Tai Lihua, who has a BA from the Hubei Fine Arts Institute. The video was recorded in Beijing during the Spring Festival this year.

прекрасен филмтя е кибер-копие на Грета Гарбо.

Monday, April 06, 2009

унизените и оскърбените

миналата седмица получих мейл с линк към тези клипове с Лора Крумова "обсъждаща" гей-парада и изобщо хомосексуалността с Боян Расате и некъв друг черноризен червей. Расате вече се е научил, че трябва да прилича на нас, и беше облечен нормално, но другият явно все още е в начална, радостна фаза на лумпенизация и се беше докарал както си трябва, с черна риза. както и да е, това да е бедата. дори няма да коментирам тъпотата на водещата, тя не заслужава да си губя времето с нея. но това, което ме потресе е, че Расате си позволи открито от ефир да заплашва какво ще стане, ако има втори гей парад. това вече минава всякакви граници. Нова Телевизия би трябвало моментално да махне от името си "нова". обясненията на Расате кой как става гей, бяха също трогателни. но най- ми беше интересно да гледам хората от бекграунда, публиката, да слушам обаждащите се, които бяха с интелигентност на ниво чехълче. в интерес на истината един беше мъртво пиян, а останалите бяха повечето възрастни българи от които не може да се очаква да имат друго отношение към хомосексуалността освен това, което имат. и тук все пак трябва да се признае едно нещо на Лора Крумова, че защити хомосексуалните двойки отглеждащи деца.
тези линкове ми бяха изпратени от един много талантлив човек и гей-поет, Ники Атанасов. след клиповете можете да прочетете интервю с него, което започва потрисащо. темата за насилието върху българските жени е толкова жива, колкото и хомофобията на Расате.
моето семейство винаги е имало гей-приятели. знам историите на някои от тях. свидетел съм и как една майка се опитваше да направи сина си мъж. разбрах го от дистанцията на времето и натрупания ми опит. тогава с майка ми мислехме, че е луда, че между сина и майката има някаква нездрава връзка, и да, имало я е, но тя е била със сигурност подета от майката за да се опита "да спаси" сина си от хомосексуалността, да го обърне към жените. какъв по подходящ начин от това да се натискаш с момчето си.... ужас. никога няма да забравя как тя и 13 годишния й син танцуваха блус на едно капанче на морето и се прегръщаха и целуваха. говореше се, че гей приятел на баща му беше посегнал на момчето в съвсем крехка възраст. както и да е, сега той си е 100 процента гей в Бг, и изглежда съвсем спокоен и щастлив така.
спомням си как преди няколко години една непризнала се гей девойка с горчивина смутолеви как една друга много по-официална - наблюденията ми са, че в Бг има най-различни степени и нюанси - била "обърнала" едно друго момиче, и то сега било само с жени. честно казано, това ми се видя много глупаво. човек не се "обръща" ей така и знам това от собствен опит. като тийнейджър преди да се прочукам имах една най-добра приятелка. страшно се обичахме. в един момент тя остана в чужбина, аз се прибрах в Бг, където започна моят активен сексуален живот с едно момче, което тя не одобряваше. след което не одобряваше и друго, и изобщо не одобряваше никой от момчетата, които харесвах. правеше ми сцени, караше ме да се чувствам виновна, че правя нещо лошо, а аз бях само на 15-16 години и нямах идея какво би могло да стои зад това. виждах я, че е мъжкарана, но бях малка и наивна. докато една вечер не се стигна до бой между нея и едно мое гадже след което тя ми се хвърли да ме целува в устата с език. бяхме на задната седалка на една кола, а гаджето ми караше. виждайки това в задното огледало, от шок той наби спирачки на средата на Раковска, а аз изскочих от колата и избягах все едно, че ме гонят 100 вещици. така ни приключи приятелството с това момиче. след което много години по-късно "експериментирах" една пиянска нощ с една приятелка, но повече не повторих. нямам никакво влечение към вагини. общо взето се чувствах като мъж на който му правят свирка.
за какво разказвам всичко това - за да обясня, че не се "обръща резбата" така лесно. да не кажем, че ако си си стрейт, си си стрейт. никой не може да ти промени траекторията. вече ако решиш много да положиш усилие, да се постараеш, може пък и да се обърнеш, де да знам. но с мен това не се случи, защото женското тяло не предоставя възможностите, които предоставя мъжкото, if you know what i mean:), и просто не си падам по жени.
така че за тези, които четат този пост, искам да кажа да не съдите братята и сестрите си, те са се случили такива каквито са и това с нищо не ви пречи. светът е пълен с ужасяващи мошеници, зли и алчни хора, които не се спират пред нищо заради собствената си изгода, заробват, крадат, убиват, и е просто нелепо невинни хора да бъдат отделяни и поставяни на прицел заради сексуалността им.
и за последно ще кажа, че някога познавах 2 лесбийки в Бг, едната беше приятелка на майка ми, а другата на тази моя приятелка, която ми скочи. и двете пиеха ужасно. едната беше алкохоличка, а другата на път да стане такава, дано да съм се излъгала.... какви точно са причините за алкохолизма им, не мога да знам със сигурност, но мога да подозирам. така че, наистина, тези, които четете този блог и сте нормални хора, не някакви предубедени, надъхани изроди, допуснете за миг, че този гей или тази лесбийка са ваши брат или сестра. какво, ще ги изгоните, ще им забраните да се опитват да имат нормален живот? да са щастливи? какъв е смисъла? в най-"нормалните" семейства се случват чудовищни неща между хората. когато не нараняваш никой с постъпките си, не го ограбваш, не го унижаваш, а си почтен човек, с кой спиш няма грам значение.
ето и интервюто с Николай Атанасов:
http://www.public-republic.com/magazine/2009/02/14927.php


Sunday, April 05, 2009

какво ли не

като бях в София гледах един много лош английски филм за Робърт Максуел, човекът, който препра комунистическите пари за да могат да се създадат новите "капиталистически" олигарси. той е мъртъв, както повечето от тях. във филма благосклонно показват, че се е самоубил, въпреки, че историята не е толкова ясна. деклариран ционист-социалист, Максуел може и да е убит. във всеки случай той е основата благодарение на която бе възможно Мадоф да се случи. Максуел ограби милиони английски пенсионери от пенсиите им, Мадоф го направи с още по-голям размах - благотворителни фондации, банки, семейства, пенсионери.
онзи ден разказах в работата ми за Максуел, за убития Андрей Карлович, както и за липсата на каквито и да било осъдени по десетките "прочистващи" убийства в Бг.
някога в ролята на Максуел е бил Армънд Хамър - финансистът на болшевишката революция финансирана от Америка. ако някога подобни твърдения звучаха като конспиративни, сега вече е публична тайна как КомунизЪма и КапитализЪма са се случили. или по-скоро се случват с нечии пари за да могат да бъдат изкарани други пари.
*
под влияние на всичко това, или не, тази нощ сънувах, че съм на парти по случай новото списание. един приятел на който знам, че наяве не мога да разчитам, ме прееба и на сън. той беше отговорен за алкохола, и не го донесе. оплаквах се на Мира Баджева, а тя ми показа един изключително специален джиесем чийто екран е разделен на 2 - в едната половина са мъжете, в другата жените. чрез този джиесем тя знаеше на кой може да се разчита и на кой не. казах си, че задължително трябва да се снабдя с него. междувременно гостите бяха дошли и Поли Паунова от Новинар ядеше прекрасно, голямо парче торта. един фотограф най-неочаквано ме ущипа зло. с два пръста гадна, тънка щипня. в този момент влезе мъртвата ми майка, както винаги красива, облечена в шоколадов цвят визонено палто и придружена от Иван Костов. двамата седнаха изящно в един ъгъл и потънаха в не по-малко изящен разговор докато аз продължих да псувам, че няма водка. и тогава се появи Айнщайн. не се шегувам, самият Алберт Айнщайн дойде на партито. двамата седнахме пичовски на земята. много му са зарадвах, беше си все така рошав, но неизвестно защо беше гримиран с черен молив около очите. забелязах, че носеше огромен пръстен във формата на крокодил на който пишеше Кристиан Диор. направих комплимент за пръстена, а той ми каза, че обича основно големи неща. забелязах, че пръстенът е и кутийка, и му казах: "супер! можете да си носите там хапчетата или кокаин например." той се съгласи любезно, аз се извиних, че трябва за момент да го оставя и се събудих.
*
ето и едно много хубаво парче на Белослава - Празен поглед. ма как е фанала нещата без да е агресивна и зла, браво. и пее все по-добре, все по-леко. напъна да прилича на черна се е шлифовал и е отстъпил пред това да е себе си.
http://www.myspace.com/Beloslava

Wednesday, April 01, 2009

Обама, Сорос и Г20

току що видях нелепо захилената физиономия на Обама сред останалите световни лидери на срещата Г20. тази постоянна, чаровна, топла, прекрасна, печеливша, изключителна усмивка става все по-нелепа. wtf?? спри да се хилиш, човече, защото нито е смешно, нито симпатично, нито успокояващо. и хора-полупрестъпници като Сорос, който винаги е съумявал да прави зверски пари създавайки кризи на гърба на човечеството, имат наглостта да обясняват, че ако лидерите на света не се били разбрали сега, щяло да стане по-лошо от предишната депресия.... no shame, no mercy. единственото, което не може да бъде отнето от хората, нито контролирано е да мислят самостоятелно. светът не може да бъде купен, но вече е продаден. лесно е да си пожелаеш някой астероид да се изплющи в Земята за да се отърве Вселената от все по-многобройните човешки отрепки. сега е 5 следобед. слънцето и зеленината се отразяват в екрана на лаптопа ми, а аз съм зомби, и съм убедена, че всичко е така както трябва. изключително съжалявам, че съм зомби, а не евангелистка. бих се чувствала прекрасно при перспективата за Армагедон. поне бих имала вяра, че доброто в крайна сметка ще победи. а още не сме гладни, жадни и парцаливи. възможно ли е да се случи? ако трябва да се учим от опита на евреите с концлагерите, би трябвало да знаем, че всичко е възможно.
и проклети да са алчните.

за Дзифт в сайта на Young Filmmaker

поствам интересен текст за развитието на Дзифт извън Бг от един нов и свеж сайт на някакви запалени млади кинаджии, които ми писаха по повод моя текст за филма. и текста и сайта са добри, така че ще ги наблюдаваме какво става нататък. и баси кефа са интернет и блоговете! инфо отвсякъде и по всяко време. адски се кефя.
http://www.youngfilmmaker.iff.bg/?p=1250#more-1250
а тук интервю с Явор Гърдев на блога на Остинския кино фест:
http://blog.spout.com/2009/03/09/zift-sxsw-preview/
авторката на текста за Дзифт Зоя Маринчева смята, че Явор се е поизхвърлил, което дори и да е вярно изключвайки всякакво чувство за хумор от негова страна, е правилно като поведение особено в Америка. самочувствието трябва да личи, трябва да виждат, че имаш топки, че вярваш на мах в способностите си и в продукта, който продаваш. ако Гърдев не демонстрира самочувствие за продукта си, кой ще му обърне внимание? българското "скромността краси човека" обрича на провал всеки, който го следва. няма скромност, има продажби! Явор Гърдев е пакет от себе си, филма си и идеите си и той иска, трябва и може да се продаде извън Бг. това е поведението. във времето в което живеем впечатление се прави без нюанси и деликатности.