Thursday, November 29, 2007

портрет на литературния комсомолец като млад

тук: http://www.kultura.bg/article.php?id=13555
мой нов текст в Култура. леко невъзпитан, силно раздразнен и обиден към Ангел Игов за което съжалявам. можех да бъда по-малко "твърда" и се опитах, но вестникът вече се печаташе. ще му се извиня за това, че го нарекох "комсомолец" и "пикльо" в следващия брой. той със сигурност няма идея какво е да си комсомолец, защото е твърде млад.
от всичко, което се случи в последствие, изглежда, че хвърлих камък в локва с кал за която никога няма да мога да разбера чия точно е калта и как се е случила. а и, честно казано, не ме интересува. калта не ми е любимо средство за игра. принципно обаче си стоя зад думите извън обидите. какви са мотивите за написване на дадено литературно произведение не могат да бъдат обект на критика, защото критиката се превръща в жълта преса. а кой на кого има зъб и си отмъщава със средствата на литературата, след като е бил ядосан/оскърбен, след което пък на свой ред критиката му отмъщава базирано на вътрешна информация, това е затворен кръг, верига от гадост в която без да искам се включих. литературни интриги. както и да е. нося си отговорността за думите, както и урока от тази вербална експлозия. да видим какво ще е развитието в следващия брой на Култура - предполагам не по-малко експлозивно.

Wednesday, November 28, 2007

за тебе, таткоднес са 2 години от смъртта на баща ми. той много обичаше котки. един от малкото пъти в които съм го виждала да плаче, беше когато умря котаракът ни Шушу. не беше виждал Панчо, но много се радваше, когато му разказвах за него по телефона. знам, че щеше много да се смее, ако беше видял тези снимки. а може би ги вижда и сега, не знам, но в момента това ми изглежда като най-жизнения и любовен начин с който мога да почета паметта му.
Панчо е в любимия си плик от Икеа в който всеки ден го разхождам из къщи метнат през рамо.
Posted by Picasa

Monday, November 26, 2007

happiness is a warm gun


камерата ми работи
това е резултата
happiness
is a warm
gun
Posted by Picasa

Wednesday, November 21, 2007

Буковски, евреите и политическата коректност

преди да дойде денят на геноцид над пуешката общност в Америка, поствам нещо интересно за Буковски. който знае английски, може да прочете тук целия текст: http://www.laweekly.com/la-vida/a-considerable-town/bukowskis-ruin/17756/
за тези, които не четат английски ще се опитам да го преразкажа с няколко думи. на снимката в Ел Ей Уиикли е показана малка, никаква къщичка в която е живял големия и много някакъв поет. Виктория Гуреева, руска еврейка, настояща собственичка на къщата, с помощта на писател на име Плезънтс (идва от "приятно") се опитва да продаде къщата на ЧБ за да се построи на нейно място Молът с голямо М. този, който, се надявам да не бъде построен на мястото на хотел България. не знам дали сте разбрали, но местят проекта в Ел Ей поради масови протести и ще бъде реализиран на мястото на къщата на Буковски. шега.
както и да е, този приятен Плезънтс твърди, че Буковски е бил нацистки поддържник. написал цяла книга на тази тема в която съобщава, че не само че Буковски е бил нацист, но и баба му е била еврейка. след което Гуреева заявява, че общо взето само през трупа й тази къща ще бъде направена исторически паметник, и че ако това се случи, ще вдигне цялата еврейска общност от Уест Ел Ей за да протестират, защото, на Хитлер баба му също била еврейка, и ето на, Буковски всъщност бил като Хитлер. за хората, които са познавали Буковски не е тайна, че не е бил голям фен на евреите в Холивуд, което обаче не го прави нацист, нито поддържник на Хитлер.
статията в Ел Ей Уиикли завършва със следните думи на Буковски:
"Ако ги оставиш да те убият, ще те убият", за когото и това да се е отнасяло. и сега се отваря нова страница в биографията му "писана" от няколко души - въпросната Гуреева, адвокатите й и никому неизвестния Плезънтс, който пък на свой ред ще получи своята 5 минутна слава. интересно как ще се развият събитията....
а вътрешният ми цензор казва, че ако съм политически коректна, този пост не бива да бъде постван, а аз му казвам в стил Буковски да си ебе майката.

Tuesday, November 20, 2007

цитат от Дорис Лесинг

"Въпреки че бяхме свидетели на смъртта на комунизма, мисълта, че сме родени и ограничавани от него, все още управлява живота ни. Най-яркото следствие от комунизма е политическата коректност."

Sunday, November 18, 2007

Има и щастливи афро-българи

мой нов текст в Новинар:
http://www.novinar.bg/?act=news&sql=MjQyMjsxMA==

Saturday, November 17, 2007

Eвропейците не обичат себе си


току що се запознах с един бъбрив англичанин, който се оказа мениджър на екипа на турнетата на The Who. гледала съм ги в Париж през 1975 г. и бях леко влюбена в Роджър Далтри, защото имаше дълги руси къдрици и тесните му панталони много добре му седяха. та този англичанин разказа как имал къща тук и в Санта Барбара и заключи: "Аз съм приключил с Европа. Европейците не обичат себе си."

казах му, че европейците никога не са обичали себе си и, че всъщност това е садо-мазо чарът им - да са кисели, защото животът е сложен, културата тежи на врата като камък на кандидат-удавник, и винаги е екзистенциално-мелодраматично-забавно да се флиртува с тази тежест. но е прав. детската наивност и спонтанна позитивност на американците е неизмеримо по-градивна и, най-важното, с такива хора се работи много по-лесно!

Friday, November 16, 2007

Kraftwerk - The robots

за тези, които не са били родени през 1977 година, да ви светна, деца. от тези тръгва всичко електронно, което слушате.
да не говорим за стайлинг - кърти мивки, а:)))? да не говорим, че точно преди 30 години нещата в това видео изглеждат по-модерни от нещата сега. и никой не е измислил нищо ново освен ефекти, техника.... и тази техника не е допринесла с нищо за измисляне на нов стил, на нов look. който не е съгласен с кака, да я обори с визуален пример. педалчетата от Франц Фердинанд не носят ли същите ризки и вратовръзки. и колко още други?
сигурна съм, че болшинството от родителите ви нямат идея за съществуванието на Крафтверк, затова влизам в ролята на ваша електронна майка - образовайте се и със знанието за миналото измисляйте нови неща! защото както казват французите, Колкото повече се променя, толкова по-същото остава. но това се разбира по-късно. след като си преоткрил Америка и тя ти е ебала майката казвайки ти право в лицето, че отдавна е открита, а ти имаш принос единствено към собствената си вяра и наивност:)
яко;)

Thursday, November 15, 2007

жълта акция

вчерашния ми пост за този нещастен човек с вид на корен или дърво беше класическа жълта акция. така се получи съвсем без да искам. резултата е, че беше голяма навалица в блога ми. когато се прави манипулативно, причините за големия интерес към подобна информация са: изкривени факти, твърди намеци за секс и то необичаен, плюс предупреждение, че снимките не са за хора със слаби сърца. истината за моя пост е, че толкова се ужасих от снимките, че прочетох текста по диагонал и написах първото, което ми дойде на ум. явно жената на този злощастен човек го е напуснала, което колкото и жестоко да звучи, е оправдаемо. и наистина да се говори за секс е пълна глупост, признавам си, но няма да прочета текста, защото не искам повече никога да виждам тези снимки.
извинявам се на четящите ме за цялата тази тъпота!

Wednesday, November 14, 2007

ааааа, ужас, ужас.......!!!!!!!!

едно от най-гадните неща, които някога съм виждала. ако си със слаби нерви и лабилна психика, не гледай!
едно не ми е ясно - каква жена трябва да си за да правиш секс с този човек??? възбуждаща се от клони на дървета, лишеи и пънове? и за пореден път се убеждавам, че се намират сексуални партньори дори и за най-безумните мутанти.... не мога да си го обясня, но е факт.

Damianitza in Trader Joe's

преди месеци писах с радост, че я има в любимия ми магазин на цена $7.99. цената вече е корегирана явно според търсенето на $3.99. конкуренцията е яка. има чудесни аржентински, чилийски и австралийски вина, които се въртят между $3.99/$7.99. това е големия пазар. виждам, че в Бг Рубин и Мелник се продават за около 15 кинта, което в момента се равнява на около $11 - за тази цена определено можеш да намериш по-добри вина.

Tuesday, November 13, 2007

Георги Божилов-Слона


Слона е, защото въпреки, че вече го няма, той е и винаги ще бъде един от най-яките пичове в България. и като художник и като човек. едно от тези големи същества, които надрастват територията на която са родени. художник, който може да бъде показван и разбран навсякъде без да има нищо етническо освен огромния му талант случил се в България.

Джорджио Де Кирико
тази картина се казва Меланхолия. много я харесвам.
не ми е така любим като Дали. беше любимия художник на един от най-големите български художници - Георги Божилов-Слона.

Monday, November 12, 2007

Freud’s Perverse Polymorph (Bulgarian Child Eating a Rat), 1939

Окото, 1945
Испания, 1938

и Българско дете ядящо плъх, 1939
Перверзния полиморф на Фройд:)))
как да не го обичаш....
всички са се юрнали с Фейсбуук и се включвам за да не обидя никой, ама нямам време за такива неща, хора! работя, пиша, имам няколко проекта, които ми взимат времето, блогвам...
гледах уникално интересна изложба на Дали: http://www.lacma.org/art/ExhibDali.aspx
за разлика от уникално отблъскващата изложба на Латино-американско изкуство: http://antiquesandthearts.com/Antiques/TradeTalk/2007-08-14__13-40-09.html
отблъскваща е с това, че такова изкуство просто не е имало, защото не мога да нарека изкуство унищожаването на всичко етническо от конкистадорите и налагането на религиозни образи. нямаше нищо друго освен Исус и Мадоната. Испания е изнасяла художници на конвейр, защото са се строели църкви с такава скорост, че е имало недостиг на художници. съответно са работили на конвейр и всичките картини си приличат. затова е супер свежа появата от същата тази ужасна католическа Испания на Салвадор Дали, който е разрушил всички религиозни и морални бариери с изкуството си. обожавам го. едва ли има някой художник, който да е повлиял повече от него на фантазията ми. първата ми среща с картините му беше в Париж, бях на 13 години и ми спря дъха и нищо не се е променило за мен от тогава.

Sunday, November 11, 2007

Нощен проект извън "Нощен проект"

Posted by Picasa

котката е по-смислена от думите
думите са като гумите
издишат


Saturday, November 10, 2007

The Brave One


обичайните заподозрени

кой е Кайзер Созе? искам такъв филм с жена. наскоро гледах новия филм на Джоди Фостър и съм силно вдъхновена. "Смелата". не, нямам намерение да избивам никого, просто отдавна не бях гледала филм, който така да ми напомня на киното от 70те. доброто американско кино, което ни накара да се влюбим в Америка. и силно ме занимава въпроса с отмъщението. публично съм споделяла как съм си представяла как убивам, взривявам, накратко унищожавам човека заради който катастрофирах. нямам проблем със споделянето на нещо толкова крайно, защото то е само фантазия. но героинята на Джоди Фостър продължава по-нататък. и това по-нататък я въвлича в една крайно разрушителна, но и крайно задоволяваща кървава баня:). ако си истински будист, хич не си губи времето да гледаш този филм. но ако си просто човек на който му се е искало поне веднъж да унищожи някой, непременно го гледай. ще ти донесе истинско морално удовлетворение.
защото моралът също е разтегливо понятие.

Thursday, November 08, 2007

малко жизнеутвърждаващо пируетче, което не завършва с изтрескване върху леда:))

невероятно интересно е как това, което представляваме се различава от това, което изглеждаме. както и начина по който се възприемаме е много далече от начина по който сме възприемани. тези разминавания често костват разбити приятелства и разпаднали се любовни феерии. след това седиш на земята кисел, досадил сам на себе си и отвратен и се питаш, ма това дето така ми полази по нервите същото същество дето така си падах по него ли беше, аз ли бях друга, или просто никога не сме се срещали? what the fuck???
тия дни разговарях с любим мой приятел, който се вижда като някакъв не особено красив тип, а всъщност той е дълбоко честен човек. дори бих казала, че е най-честния мъж, който познавам. четейки тези редове той сигурно ще си каже, Баси, ако аз съм най-честния, какви мъже познава Милена?? Милена познава всякакви и тук не е въпроса дали си мъж или жена, а доколко си смел да бъдеш себе си. в това отношение много си приличаме. едни ме виждат по един начин, други по друг, защото съм и това и това и това. и едните и другите са донякъде прави. това с което искам да се различавам и да бъда откривана наистина като себе си, е отстояването на идеите и чувствата ми. и когато срещна ниска толерантност към изкривяване на действителността подобна на моята, знам, че съм намерила събрат по моята представа за честност. не че съм най-честната като цяло, нито пък той е, но има определени хигиенни изисквания на взаимоотношения за които мога да кажа, да, ти си най-честния мъж, който познавам. тази констатация ме прави изключително щастлива, защото е толкова рядко да срещнеш нещо като твой близнак, твой съмишленик в идеята как да се живее. а това е най-малкото вдъхновяващо. болшинството хора си разбиват главите във високите летви.
споделям всичко това за да не се отчайвате, че не е възможно да си намерите близнак. не е лесно, но ако познавате себе си добре, със сигурност ще намерите някой, който да има търпението да ви опознае дори и в най-"истинските" ви моменти:)))))

Sunday, November 04, 2007

my light is your light
от Нощен проект

Apologize - Timbaland ft One republic

http://www.youtube.com/watch?v=h8oBykb_Pqs
Тимбаленд е гениален да създава хитове. видеото не е нищо особено, но песента е комерсиално идеална.
а това е парчето, което винаги ме изстрелва на черешата. безотказно:) видеото ми е любимо, толкова любимо, че всеки път като го гледам съм влюбена:)
http://www.youtube.com/watch?v=MeJjPzlwi1w

Чейни или Брегович - това е въпросът

нов мой текст:
http://www.novinar.bg/?act=news&sql=MjQwMjsxMQ==

Saturday, November 03, 2007

партия "Проститутки за красива България"

колкото повече проститутки, толкова по-малко дупки по улиците - това са изчислили експерти според вестник Стандарт. много бих искала да знам за какъв точно вид сфера на експертиза става въпрос. дет се вика, само дупки дупките ще оправят. това дали го знае Бойко Борисов? с неговото влияние над местното женско население, мисля, че би могъл да убеди не една жена да се жертва за благото не само на столицата, но и на България. и веднага предлагам да се основе движение "Проститутки за красива България". дори няма да е лошо да се основе партия. тя ще е определено центристка, защото секса няма цвят, а само стремеж към удоволствие и красота. естествен лидер на партията ще е отново очарователния Бойко Борисов. с подобна партия определено ще има шанс да оправи софийските дупки, както и да стане кмет за трети път, а и министър-председател със сигурност.
ето ви и новината:

Енола Гей

почина Пол Тибетс, пилотът пуснал бомбата над Хирошима. интересно, че името му е като Тибет, а човекът е избил десетки хиляди невинни хора. също интересно е, че никога не е имал угризения за това. обяснявам си го с това, че е бил изключителен военен, както и абсолютен американски патриот. Енола Гей е името на майката на Тибетс и той кръщава бомбардировача си на нея. парадоксално е да летиш в "корема" на майка си и да носиш смърт като ангел на унищожението.
гледах "Кралството". много ясно показва невъзможността ислямските екстремисти да бъдат някога победени. никога християнин не може да възпитава детето си от малко да бъде убиец. гледах Рияд сниман отгоре и отвътре и нямам грам желание някога да стъпя в Саудитска Арабия или в която и да е от държавите в които жените са третирани по лошо от кучета, а мъжете се просват на земята където и да са в определени часове на денонощието за да докажат уважението си към Мохамед. баси средните векове. проклетият петрол, само това мога да кажа....
филмът завършва ужким с хепиенд, но всъщност финала му е абсолютно безнадежден. и това ме подсеща как има не малко американци, които не биха имали нищо против да бъдe пусната ядрена бомба над Мека по време на големите поклонения, което е повече от ужасно. темата е страшна, тъжна и безизходна. но религиозните фанатици са винаги по-силни.

Friday, November 02, 2007

разговор с Кати Хилтън, майката на Перис

някога ми беше клиентка в Диор и най-голямото й качество е успешния й брак, както и успешната дъщеря която мама експлоатира както може. иначе Кати Хилтън е абсолютен airhead. откакто работя за Дейвид Уеб не е идвала да пазарува бижута при нас и ето днес се появи и се започна як пазарлък. имаме изключителни клиенти, много по-богати от Хилтън, и по-малко известни като име, и никой не се пазари като тази кокошка. след дълго ровене из всички кутии, което беше прекъснато от Мария Шрайвър, жената на Арнолд Шварценегер, Кати ужасено възкликна:
всичко е ужасно скъпо!
аз: нали знаете, че цената на златото и платината е по-висока от всякога.
тя: нали ще ми дадете отстъпка!
аз: разбира се!
тя: и когато ви доведа клиенти няма да им казвам колко е моята отстъпка, и на тях ще има дадете по-малко (знае жената да се пазари, няма спор)
аз: благодаря, така ще е чудесно! ще ви дам .. процента.
тя: не може ли малко още?
аз: това даваме на най-добрите си клиенти.
тя: помня колко по-евтино беше преди....
аз (напушва ме смях): ами сигурно, аз работя тук от 8 години и не си спомням да сте идвала.
тя (вместо да ми се ядоса на нахалството, примирено): всъщност да, права сте.
и така. уговорихме се каквото се уговорихме и сделката приключи.

Thursday, November 01, 2007

Нощен проект извън "Нощен проект"

Posted by Picasa
Posted by Picasa

интервю с Дорис Лесинг

чудесно интервю с Дорис Лесинг в Култура:
http://www.kultura.bg/article.php?id=13451
колко тъжно, с достойнство в сдържаността си - "Всичко това е ново за Англия".
да, всичко това...